Ustroń gospodarzem IX Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny

2014-06-24, 16:01:18

Ustroń 2014 - IX Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny odbędą się 16 sierpnia w tym uzdrowisku, ośrodku wczasowym i wypoczynkowym położonym na Śląsku Cieszyńskim. Konkurs nominowany jest w 2014 roku do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski – pisze portal Poradnik Restauratora.com.pl

Głównymi organizatorami imprezy są: Leszek Makulski, Jan Sztefek - Wielki zbójnik Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim, a współorganizatorem firma RM Gastro przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Mistrzostwa odbędą się w Studiu Kulinarnym mieszczącym się w siedzibie firmy RM Gastro - producenta urządzeń gastronomicznych Ustroń, ul. Sportowa 15a. ##

Dziewięć dwuosobowych ekip kucharskich będzie miało do przygotowania 5 porcji przekąski zimnej lub gorącej i 5 porcji dania głównego w czasie 90 minut. Obowiązkowymi produktami do przygotowania przekąski są: ser owczy bundz, oscypek z dowolnymi dodatkami, a dania głównego: comber z  polskiej jagnięciny lub baraniny i dowolny rodzaj kapusty.

Lista uczestników zakwalifikowanych do konkursu opublikowana będzie do dnia 27 lipca 2014 roku.

Imprezami towarzyszącymi tegorocznemu konkursowi będą: międzynarodowa konferencja popularno-naukowa z pokazem rozbioru mięsa - po „czesku", oraz liczne pokazy kulinarne połączone z degustacją. W specjalnie przygotowanej wiosce zbójnickiej wystąpią kapele góralskie, odbędzie się konkurs plastyczny oraz pokaz ręcznego i mechanicznego strzyżenia owiec.


Źródło: Poradnik Restauratora.com.pl



www.hotelinfo24.pl