Warszawa: Restauracja Szklarnia korzysta z własnych produktów

2014-08-06, 16:12:20

Szklarnia – to nowa warszawska restauracja zlokalizowana w Soho Factory na warszawskim Kamionku, ośmiohektarowym  zielonym terenie z wieloma budynkami pofabrycznymi przeznaczonymi do adaptacji i zagospodarowania. Lokal wyróżnia się tym, że jego kucharze korzystają z warzyw i przypraw zbieranych wprost z ogródka uprawianego tuż przy restauracji – czytamy w portalu Gazeta.pl

Charakter restauracji najlepiej wyjaśnia jej współwłaścicielka i szefowa kuchni, Natalia Huzarewicz. - Pragnęłam stworzyć lokal nawiązujący do naturalnych tradycji. Chcę gotować z ekologicznych i zdrowych produktów. W moim menu jest dużo dań z warzyw, biorę pod uwagę ich sezonowość, tak aby gotować z tego, co dana pora roku ma w sobie najlepsze. Potrawy mają być kolorowe, lekkie i smaczne.

Menu restauracji zgodnie z upodobaniami szefowej kuchni inspirowane jest w dużej części kuchnią śródziemnomorską. Przykładowe potrawy w menu, to między innymi: stek z miecznika z czarnym ryżem, carpaccio z polędwicy wołowej czy mule w białym winie. ##

Nazwa restauracji wzięła się od prawdziwej szklarni, która znajduje się tuż przy lokalu i zaopatruje jej kuchnię w większość warzyw. Jej klienci mogą więc być pewni, że zjedzą potrawy przygotowane na bazie warzyw pochodzących z własnych, naturalnych upraw.

Wnętrza restauracji oddają charakter restauracji poprzez wystrój podkreślony śródziemnomorskimi roślinami i drzewkami. Część zewnętrzna Szklarni, czyli ogródek wyposażony jest w meble z europalet, kolorowe poduchy i kącik zabaw dla dzieci.


Źródło: Gazeta.pl – 31.07.2014



www.hotelinfo24.pl