Hotelowi szefowie kuchni spisali się na medal w lidzbarskim Święcie Kaczki

2014-08-10, 11:10:52

Trzeciego sierpnia w Lidzbarku Warmińskim odbyło się po raz pierwszy w tym mieście Święto Kaczki. Imprezę zorganizowali: Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych — Izba Gospodarcza i urząd miasta. W rywalizacji kulinarnej czołowe miejsca zajęli przedstawiciele restauracji działających w lokalnych hotelach – donosi portal Lidzbark Warmiński.Wm.pl

W trakcie imprezy uczestniczące w zabawie osoby mogły nauczyć się wielu pożytecznych kulinarnych umiejętności, jak np. wyluzowanie kaczki z kości, którą to wiedzą podzielili się kucharze Paweł Wiśniewski i Paweł Sulski. Widzowie liczyć mogli także na degustację przygotowanych przez nich potraw, a także dań biorących udział w kulinarnym konkursie.

Kucharze startujący w konkursie musieli oczywiście przygotować potrawę z kaczki. Najsmaczniejszym daniem okazała się kaczka autorstwa kucharza z restauracji Hotelu Krasicki, a najestetyczniej podaną potrawą była kaczka z Baru Smak. Trzecią nagrodą, za kreatywność, zdobył natomiast Hotel Górecki. ##

Impreza była również miejscem konkursu grillowania dla miejscowych VIP-ów, wśród których swoje umiejętności sprawdzali starosta lidzbarski i burmistrz miasta. W części rozrywkowej wystąpiły zespoły muzyczne: Zydeco Flow, Parassol, Blues Station i De Code.

Organizatorzy zapowiadają, że podejmą starania, aby Święto Kaczki, na stałe znalazło się kalendarzu imprez Lidzbarka Warmińskiego.


Źródło: Lidzbark Warmiński.Wm.pl – 05.08.2014



www.hotelinfo24.pl