Restauracja Mistrzów 2014

2014-08-20, 14:11:26

Trwa właśnie jedno z najważniejszych międzynarodowych wydarzeń sportowych w naszym kraju, czyli prestiżowe zawody siatkówki plażowej FIVB Beach Volleyball World Tour SK Bank Mazury Grand Slam 2014. Rozgrywki tradycyjnie zawitały na boiska Hotelu Anders**** w Starych Jabłonkach, należącego do grupy Polish Prestige Hotels & Resorts. Zawody te to jednak nie tylko święto sportowe, ale i wyjątkowe wydarzenie kulinarne.

Jak co roku na zawodach Pucharu Świata w siatkówce plażowej w Starych Jabłonkach (rozgrywanych w dniach 19–24 sierpnia 2014 r.) nie zabraknie także kuchni na najwyższym poziomie. W trakcie trwania turnieju po raz kolejny swe podwoje otworzy legendarna wręcz Restauracja Mistrzów by Villeroy & Boch, serwująca wykwintne dania kuchni polskiej.

Restauracja Mistrzów powstała z inicjatywy charyzmatycznego szefa kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, Dariusza Strucińskiego. To on już od kilku lat zaprasza do Starych Jabłonek największe nazwiska polskiej gastronomii, którzy wraz z nim współtworzą Restaurację Mistrzów. Wspólnie przygotowują oni potrawy, o których potem krążą legendy. ##

Każdy mistrz musi mieć jednak swojego ucznia. W tym roku w restauracji Mistrzów pojawi się zatem 30 uczniów gastronomii ze szkół średnich i wyższych uczelni z Warszawy i Olsztyna, którzy będą uczyć się niełatwej sztuki kulinarnej pod okiem Mistrzów. Edukowanie i wychowywanie młodego pokolenia polskich kucharzy i szefów kuchni to jeden z aspektów, na który największą uwagę zwraca właśnie Dariusz Struciński, wieloletni wychowawca i niestrudzony animator sztuki kulinarnej wśród młodego pokolenia. Serwis kelnerski w ramach Restauracji Mistrzów składał się będzie z wolontariuszy, przeszkolonych i prowadzonych przez Pieter’a Oosthuizen’a, dyrektora gastronomii w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, który piastował wcześniej funkcje menedżerskie m.in. w hotelach w Londynie oraz na liniowcach Royal Caribbean Cruise.

Restauracja Mistrzów otwiera swe podwoje i zaprasza już od środy, 20 sierpnia. Tego samego dnia poprowadzi ją Dariusz Struciński i, jak przystało na otwarcie, zaprezentowana zostanie wtedy kuchnia gospodarza – Warmii i Mazur, czyli kuchnia Hotelu Anders**** w Starych Jabłonkach. W pozostałe dni rozgrywek prezentowane będą inne polskie kuchnie regionalne:
•    czwartek (21 sierpnia) – kuchnia Małopolski (Marek Widomski, założyciel Instytutu Kulinarnego w Krakowie),
•    piątek (22 sierpnia) – kuchnia Kaszub i Pomorza na czele z Grzegorzem Labudą, szefem kuchni w Hotelu Grand Hotel Tiffi w Iławie,
•    sobota (23 sierpnia) – kuchnia Mazowsza, którą zaprezentuje Karol Okrasa, szef kuchni Restauracji Platter, w Hotelu InterContinental w Warszawie,
•    niedziela (24 sierpnia) – Kuchnia Kurpi (Restauracją pokieruje wówczas Jarosław Uściński, właściciel i szef kuchni Restauracji Moonsfera w Warszawie.

Polish Prestige Hotels & Resorts to fundacja, zrzeszająca kilkadziesiąt hoteli i obiektów hotelowych z całej Polski. Przynależność do grupy PPH&R to gwarancja wysokiego standardu, bogactwa wyposażenia, wyjątkowej atmosfery oraz najwyższej jakości świadczonych usług. Wyjątkowa dbałość o każdego gościa wyrażona jest w credo Fundacji: "Przyjedziesz... polubisz... powrócisz...".


Źródło: Feniks Media.pl – 20.08.2014



www.hotelinfo24.pl