Podlaskie: Rozstrzygnięto XIV edycję konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów

2014-08-24, 11:03:35

We wtorek 19 sierpnia wyłoniono piętnastu laureatów XIV edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Wzięło w nim udział około 70 osób, którzy wystawili 123 tradycyjne produkty – relacjonuje portal Współczesna.pl

W kategorii produkty i przetwory mięsne zwyciężyła Dżenneta Bogdanowicz z Tatarskiej Jurty z Kruszynian, a w kategorii potrawy i przetwory rybne Agata Bernatowicz z Sejn.

Podczas finału konkursu Teresa Bernatowicz wraz z córką Agatą, prowadzące koło Sejn gospodarstwo agroturystyczne, przygotowały chleb na zakwasie z żurawiną i wędzonym węgorzem oraz stynką babuni w zalewie octowej. ##

Uczestnicy finału zaprezentowali całą gamę tradycyjnych potraw, a wśród nich sery, mięsa, ryby, wędliny czy nalewki. Jury miało nie lada orzech do zgryzienie przy wyborze najlepszych z nich.

- Wszystkie potrawy są niezwykle bogate pod względem smakowym. Ale najważniejsze, że gospodarze zachowują tradycję – mówił jeden z jurorów, Jan Zwoliński wiceprezes zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Celem konkursu było wyłonienie najciekawszych produktów tradycyjnych, które zmierzą się w ogólnopolskim finale podczas targów Polagra Food w Poznaniu.


Źródło: Współczesna.pl – 21.08.2014



www.hotelinfo24.pl