Ekipa kulinarna otwartego niedawno Tristan Hotel & Spa triumfowała na Festiwalu Smaku w Grucznie

2014-08-25, 16:07:51

W miniony weekend odbyła się kolejna edycja Festiwalu Smaku w Grucznie pod Świeciem. Oprócz kulinarnych wystawców odbyły się tu również konkursy na: najlepszych kucharzy i najlepsze nalewki. Najlepiej wśród kucharzy wypadła ekipa nowo otwartego, czterogwiazdkowego Tristan Hotel & Spa z Kątów Rybackich – czytamy w portalu Pomorska.pl

W ramach Festiwalu Smaku odbyły się dwa ważne turnieje: nalewek i kucharzy. W pierwszym z nich zwycięską nalewkę mirabelkową zaprezentował Mariusz Brus z Mazowsza, natomiast w konkursie kucharzy zwycięski laur przypadł Magdalenie Zaborowskiej-Kłosińskiej i Wojciechowi Rabiedze z restauracji Kobaltowa w Kątach Rybackich, a wyróżnienie zdobyli Piotr Huszcz i Marcin Repecki z restauracji Piano w Lublinie.

Jean Bois, juror i organizator turnieju przypomniał, że zadaniem kucharzy było przyrządzenie potrawki z jesiotra i dania głównego z daniela. ##

- Pierwszy raz na Festiwalu w Grucznie korzystali oni z metody sous-vide, w tym ze specjalnego sprzętu umożliwiającego gotowanie w niskiej temperaturze, dzięki której mięso zachowuje swoją teksturę. Kucharzom świetnie to wyszło, a wygrany zespół dostał taki sprzęt w nagrodę - dodał Jean Bois.

Festiwal Smaku w Grucznie odbywa się od dziewięciu lat. Organizatorem Festiwalu Smaku w Grucznie jest Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły realizującego szereg projektów służących kultywowaniu tradycji i promocji walorów przyrodniczych, historycznych i kulturowych, w tym kulinarnych regionu.

Kulinarnym hitem tegorocznego Festiwalu Smaku był produkt o nazwie Jabkolo - gazowany sok jabłkowy, alternatywa dla Pikolo, szampana dla dzieci, którego producentką jest Agnieszka Zamojska z Bydgoszczy, a sam sok jest dziełem mistrza Hieronima Błażejaka.


Źródło: Pomorska.pl – 25.08.2014



www.hotelinfo24.pl