Winne wycieczki kulinarne w zielonogórskich restauracjach od 1 września

2014-09-03, 16:36:45

W trakcie tegorocznego Winobrania zielonogórskie restauracje postarały się o wprowadzenie do swoich menu dań dopasowanych do win z pięciu okolicznych winnic. Jest to kolejny pomysł poszerzenia święta Winobrania o miejscowe lokale gastronomiczne – czytamy w portalu Gazeta.pl

Dyrektor Winobrania, Tomasz Nesterowicz, tak uzasadnia ten pomysł: - Bo wino to nie tylko picie samego trunku, ale i cała otoczka kulinarna, która ma długą tradycję na całym świecie. Jako że dorobiliśmy się niezłego garniturów lubuskich win, to warto by było i u nas zacząć eksperymentować z kulinariami.

W akcji weźmie udział pięć restauracji, które zaprezentują młode jednoroczne wina: ##

- Restauracja Winnica podawać będzie wino białe i czerwone Cuvee z winnicy Kinga.
- w ofercie Casa Mia znajdzie się wino białe Seyval i czerwone na bazie odmian Regent i Dornfelder z winnicy Jakubów
- W La Tulipe Noir goście kuszeni będą białym Cuvee pod nazwą "Lauda" i czerwonym z odmian Zweigelt i Dornfelder z winnicy Miłosz.
- Restauracja Kawon zaprosi do skosztowania białego kupażowanego i czerwonego Regenta z winnicy Saint Vincent.
- Palmiarnia wybrała Saphirę i Pinot Noir z winnicy Stara Winna Góra.

- Muszę przyznać, że to Winobranie przejdzie do historii odradzającej się tradycji win lubuskich. To nowa jakość, którą chcemy wprowadzić na kolejne edycje święta miasta – powiedziała Kinga Kowalewska-Koziarska z winnicy Kinga.


Źródło: Gazeta.pl – 29.08.2014



www.hotelinfo24.pl