Piwa z własnego browaru Restauracji Gronowalski w Łodzi będzie można spróbować już 27 września tego roku – informuje Gazeta.pl
Restauracja otwierając browar sprowadziła również doświadczonego browarnika, który czuwał będzie nad procesem warzenia własnego piwa. Jest nim Damian Bińkiewicz pracujący dotychczas w browarze Jan Olbracht w Toruniu.
Browar Księży Młyn składa się z dwóch kadzi, elektronicznego pulpitu sterowniczego i zbiorników fermentacyjnych. ##
W chwili obecnej w nowym browarze przygotowywana jest pierwsza produkcja – fermentuje już piwo typu pils, trwają prace przy porterze. Planowana jest również produkcja angielskiego bittera i klasycznego piwa pszenicznego.
- Na raz możemy uwarzyć 550 litrów piwa, a zbiorniki mają w sumie 3 tys. litrów pojemności - mówi Damian Bińkiewicz. - Jesteśmy na etapie rozruchu, ale pewnie będziemy eksperymentować.
Sprzedaż piwa uwarzonego w Browarze Księży Młyn będzie miała premierę 27 września. Jego amatorzy będą mogli go skosztować w restauracji Gronowalski, przy ul. Tymienieckiego 22/24. Piwo będzie dostępne również w butelkach, na wynos.
Źródło: Gazeta.pl – 29.08.2014
|