W dniach 13-14 września w Hotelu Omega w Olsztynie odbędzie się Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa.
Celem Festiwalu jest zaprezentowanie szerokiej rzeszy konsumentów serów i twarogów, produktów o najwyższej jakości i wartości odżywczej wytwarzanych przez krajowy przemysł mleczarski.
W programie przeznaczonym dla publiczności przewidziane są takie atrakcje jak: ##
- wybór serowego i twarogowego króla czyli dwudniowy konsumencki konkurs, na najlepszy ser i twaróg prezentowany przez wystawców festiwalu; - uczta serowa czyli pokazy i degustacja różnorodnych potraw przygotowanych na bazie serów i twarogów przez kucharzy m.in. Restauracji Lazur Spółdzielni Mleczarskiej LAZUR w Nowych Skalmierzycach oraz kucharzy reprezentujących Spółdzielnię Mleczarską Mlekovita w Wysokiem Mazowieckiem i innych wystawców Festiwalu; - czy wiesz że… – stoisko eksperta, gdzie w bezpośrednim kontakcie z autorytetami z zakresu serowarstwa i żywienia człowieka z Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, uzyskasz odpowiedź na nurtujące Cię pytania i zagadnienia dotyczące np. wyboru dobrego sera, rodzajów i różnic między gatunkami serów, prawidłowości znakowania serów, roli żywieniowej produktów mleczarskich, doboru wina do sera itd.; - uliczka młodych seromaniaków, czyli animacje dla dzieci w formie różnorodnych „mleczarskich” zabaw, konkursów oraz gier (z upominkami i nagrodami), prowadzone przez studentów Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie; - laboratorium sera i twarogu , czyli wystawa fotograficzna oraz pokazy filmowe poświęcone tajnikom przemysłowej produkcji serów dojrzewających i twarogów najwyższej jakości; - architekci serowarstwa czyli aktywny udział dzieci w mini pokazie technologiczno-laboratoryjnym, w którym będą badać mleko, produkować ser i masło, poznają sprzęt i stosowane dodatki technologiczne; … i inne atrakcje dla dorosłych i dzieci.
Szczegółowy program zamieszczono na stronie festiwalowej: www.uwm.edu.pl/festser a najświeższe wiadomości o wydarzeniu można przeczytać na portalu Facebook.
Swój akces w projekcie zgłosiło kilkanaście polskich zakładów - producentów serów i twarogów oraz firm pracujących na rzecz mleczarstwa i dbających o szybki transfer innowacyjnych rozwiązań w technologii, technice oraz organizacji przetwórstwa mleka.
Źródło: Omega Hotel.pl
|