Święto Golonki w Hotelu Magura

2007-09-14, 12:18:49

Hotel Magura w Bielsku-Białej po raz dwunasty zaprasza na Doroczne Święto Golonki i jak wynika z menu oraz listy rezerwacji, pomysł ten nikogo jeszcze nie znudził. Wręcz przeciwnie, choć wielu z nas gardzi tłustym jedzeniem, miłośników golonki wciąż przybywa. - Objadają się u nas golonką nie tylko mieszkańcy miasta i okolic, ale goście z całej Polski i zagranicy, którzy przyjeżdżają tu nawet autokarami - zapewnia dyrektorka hotelu Monika Michałek.

To z pewnością zasługa pomysłodawcy imprezy, poprzedniego szefa kuchni Tadeusza Bargiela i pracującego z nim od początku obecnego szefa, Mirosława Bogdańskiego. Obaj panowie opanowali sztukę wymyślania golonkowych wariacji do perfekcji, a samo mięso potrafią przygotować tak, że nie sposób o tym marzyć w warunkach domowych.

Na tegoroczne święto obecny szef przygotował golonkę na 14 sposobów. Podawana jest w cieście, po wiejsku, po chłopsku, ze śliwkami, po węgiersku, po cygańsku, gotowana w jarzynkach, nadziewana kapustą i grzybami lub borowikami. Absolutną nowością jest golonka bacy - z kapustą włoską, krupniokiem i papryczką peperoni.

Świąteczna wyżerka rozpocznie się w najbliższą sobotę i potrwa do 23 września.

Źródło: Dziennik Zachodni – 13.09.2007 r.



www.hotelinfo24.pl