W sobotę 6 września 2014 roku odbył się w Piszu w województwie warmińsko-mazurskim Regionalny Festiwal Runa Leśnego. W rozpoczynającym festiwal konkursie kulinarnym na najlepszą potrawę z grzybów swoje kreacje zaprezentowały obiekty hotelarskie i gospodarstwa agroturystyczne, ale także gospodynie domowe – czytamy w portalu Warmia.Mazury.pl
Podstawą przygotowania potraw w konkursie były: borowiki, kurki i podgrzybki. W rywalizacji o palmę pierwszeństwa wzięli udział restauratorzy oraz właściciele gospodarstw agroturystycznych z województwa warmińsko-mazurskiego.
Laureatami tegorocznego konkursu zostali: ##
- pierwsze miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – „O i O” Organizacja Imprez Okolicznościowych, Ośrodek Szkoleniowo – Wypoczynkowy „Stary Folwark” za „Krem z borowików oraz polędwiczki z grzybami leśnymi”,
- drugie miejsce – Agroturystyka „Placówka” za „Kaszotto z grzybami”,
- trzecie miejsce – Hotel Amax s.c. za „Sandacza smażonego w spienionym maśle z borowikami duszonymi w mazurskim miodzie pitnym podanego z gąbką rozmarynową, ziemniakami w pudrze grzybowym i kompozycją jesiennych warzyw”.
Swoje potrawy zaprezentowały również gospodynie domowe, członkinie Lokalnej Grupy Działania „Mazurskie Morze”, Stowarzyszenia „Dialog Pokoleń” oraz reprezentacja Powiatowego Urzędu Pracy w Piszu.
Organizatorem festiwalu był samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, Gmina Pisz oraz Lokalna Grupa Działania „Mazurskie Morze”. Projekt współfinansowany był ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich, w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.
Źródło: Warmioa.Mazury.pl – 09.09.2014
|