Lubelscy gastronomicy triumfują na Targach „Smaki Regionów – Polagra Food”

2014-09-30, 18:19:05

Jurorzy odbywających się w Poznaniu Targów „Smaki Regionów – Polagra Food” przyznali gastronomikom reprezentującym województwo lubelskie, wyróżnienia w postaci czterech Pereł, a restauracja Koncertowa z Lublina zdobyła Klucz do Polskiej Spiżarni – donosi Kurier Lubelski.pl

- Potrzebujemy chudego mięsa: szynki lub polędwicy. Mielimy je na klopsy. Dodajemy warzywa. Przygotowanie wywaru (gotujemy go na kościach) trwa około 3. godzin – taki jest przepis na zupę jarzynową z jagnięciny, ujawniony przez Tomasza Mazurkiewicza, menadżera i kucharza restauracji Nato z Łęcznej. Dzięki niemu restauracja wyróżniona została Perłą na Targach „Smaki Regionów – Polagra Food” w Poznaniu.

Drugą Perłę restauracja Nato zdobyła za jagnię pieczone faszerowane kaszą. - To dla nas ogromne wyróżnienie i prestiż dla restauracji. Jesteśmy dumni, że możemy zaprezentować całej Polsce nasze potrawy - mówi Izabela Mazurkiewicz z restauracji Nato. ##

Kolejne dwie Perły przypadły lubelskim przedsiębiorcom w kategorii produkt: pasztet z gęsiej wątróbki firmy KEDAM oraz masło extra z OSM Bychawa. Nagrodą specjalną - Klucz do Polskiej Spiżarni - uhonorowano restaurację Koncertowa z Lublina.

- Formuła imprezy jest otwarta. Każdy może wejść i zasmakować prawdziwych specjałów z niemal każdego zakątka Polski. W tym roku mieliśmy więcej dostawców z województwa lubelskiego niż w latach poprzednich. Kolejki do naszych stoisk były ogromne – powiedział Rafał Serej z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego.


Źródło: Kurier Lublelski.pl – 29.09.2014



www.hotelinfo24.pl