Modułowy system kształcenia w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu

2014-10-30, 15:52:24

Nowoczesna baza szkoleniowa elbląskiego ZSG zmodernizowana dzięki unijnemu dofinansowaniu pozwoliła na wprowadzenie od 2010 r. modułowego systemu kształcenia opartego na bezpośrednim łączeniu teorii z praktyką.

Szkolne pracownie w praktyczny sposób zapoznające przyszłych pracowników branży hotelarskiej i restauracyjnej ze specyfiką zawodu sprawiają, że uczniowie czują się w nich, jak w najlepszych lokalach gastronomicznych i hotelach. Wyposażenia zaś tych pracowni mogłaby pozazdrościć szkole niejedna restauracja.

- Młodzież łatwiej i szybciej się uczy, gdy cały czas może się sprawdzać w działaniu. Liczba osób w grupie zawsze dostosowana jest do liczby stanowisk w pracowni. Dzięki temu nauczyciel może na bieżąco uchwycić pojawiające się trudności i wychwycić rodzące się talenty - mówi Maria Dobosz, dyrektor ZSG w Elblągu. ##

Nowym systemem kształcenia w początkowym okresie objęci zostali uczniowie przygotowujący się do zawodu kucharza i kucharza małej gastronomii. W kolejnym roku objęto nim techników hotelarstwa i cukierników, a obecnie lista tych zawodów powiększyła się o techników żywienia i usług gastronomicznych.

Oprócz praktycznej nauki zawodu w szkolnych pracowniach, uczniowie mogą odbywać praktyki w zakładach gastronomicznych i hotelach, które podpisały ze szkołą odpowiednie porozumienia.


Źródło: Elbląg.wm.pl – 27.10.2014



www.hotelinfo24.pl