Finał międzynarodowego konkursu szefów kuchni – „Les Chefs en Or” przeprowadzony został w dniach 15-17 listopada na odbywających się targach gastronomicznych Equip Hotel Paris. Polscy reprezentanci zajęli miejsca tuż za podium – informuje portal Poradnik Restauratora.com.pl
Po raz pierwszy w historii finał konkursu zorganizowany przez firmę Transgourmet i jej partnerów zgromadził reprezentacje sześciu krajów: Francji, Szwajcarii, Niemiec, Rumunii, Rosji i Polski.
Ekipa z Polski wyłoniona została w wyniku eliminacji przeprowadzonych w kraju, a zorganizowanych przez firmę Selgros Cash & Carry. Zostali nimi: Aleksandra Lekan ze Szczecina i Patryk Willich z Kościerzyny, którzy w finale zajęli 4. miejsce. ##
Ich zadaniem było przygotowanie dań, do których produkty wybrał jeden z najwyżej cenionych na świecie kucharzy Thierry Marx. Zawodnicy podzieleni zostali na dwie grupy, z których: - grupa pierwsza, przygotowywała polędwicę wołową w towarzystwie grzybów: borowików, kurek i lejkowców, oraz jaj ekologicznych, - grupa druga, przyrządzała danie na bazie turbota, czterech odmian ziemniaków i selera korzeniowego.
Zwycięzcy zawodów w kategorii profesjonalistów (Max Zibis – Niemcy; Reto Jenal – Szwajcaria i David Delsart – Francja) otrzymali puchar, czek na 10 tys., 6 tys. i 3 tys. euro oraz cenne nagrody. Uczniowie natomiast, oprócz nagród od sponsorów, będą mieli możliwość odbycia praktyk na Uniwersytecie Johnson & Wales w Stanach Zjednoczonych.
Źródło: Poradnik Restauratora.com.pl – 19.11.2014
|