City Hotel gościł XII Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne

2014-11-20, 15:54:34

W czwartek 13 listopada 2014 roku najlepsi kucharze z całej Polski wyznaczyli sobie spotkanie w bydgoskim czterogwiazdkowym City Hotel. Odbyła się tu bowiem kolejna impreza z cyklu Potyczek Kulinarnych. Konkurs nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski 2015 – relacjonuje Gazeta.pl

Rywalizacja kucharzy w gościnnych progach City Hotel w Bydgoszczy, przyciągnęła kilkuset widzów, wśród których niemałą grupę stanowili uczniowie szkół gastronomicznych, ale świadkami wydarzenia byli również zwykli amatorzy, dla których gotowanie jest zarówno pasją, jak i sztuką.

- Każdy z 12 zawodników musiał przygotować dowolne danie z polędwicy wołowej, która jest głównym produktem konkursowym. Musieli przygotować takie samo danie w sześciu porcjach. Cztery porcje trafiły do jury, jedna była eksponowana przez czas trwania konkursu i ostatnią pracę każdy mógł skosztować - powiedział Dariusz Gwiazda, szef kuchni City Hotelu i pomysłodawca potyczek. ##

Inwencja kucharzy mimo narzuconych wymogów produktowych, była jednak nieograniczona. I tak, np. Adam Lubomski z Hotelu Va Bank w Golubiu-Dobrzyniu przygotował: polędwicę wołową podaną na puree z dyni, w otoczeniu jesiennych jarzyn z sosem na bazie demi-glace wołowego, złamanego rozmarynem z papryczkami piri piri i gorzką czekoladą o stężeniu dziewięćdziesięciu procent.

Po zakończeniu Potyczek, w trakcie uroczystej gali, jury konkursu ogłosiło zwycięzców rywalizacji, którymi zostali”
- Daniel Olaf z Kołobrzegu, Hotel Provita,
- Michał Trukawka z Westin Warsaw,
- Dariusz Kuduk z Wieliczka Hotel Grand Sal.


Źródło: Gazeta.pl – 13.11.2014



www.hotelinfo24.pl