Dwie restauracje z regionu słupskiego w gronie najlepszych w Polsce

2014-11-20, 15:57:00

Wśród stu prestiżowych polskich restauracji znalazły się dwie restauracje z regionu słupskiego. Są nimi: Restauracja Dym na Wodzie z Ustki oraz Atmosphere ze Słupska – donosi portal GP24.pl

Obie restauracje zdobyły w ramach konkursu Poland 100 Best Restaurants Awards 2014, kategorię „dwóch widelców”. Regulamin konkursu przewiduje zaś przyznawanie wyróżnianym lokalom następujące kategorie:

- Trzy widelce, czyli Grand Award - najwyższe z odznaczeń Poland 100 Best Restaurants Awards
- Dwa widelce, czyli Best of Award of Excellence - drugi szczebel wyróżnienia,
- Jeden widelec, czyli Award of Excellence - także istotne wyróżnienie dla restauratorów ##

Wyróżnienia w konkursie Poland 100 Best Restaurants Awards stanowią istotną kategoryzację polskich lokali gastronomicznych i przyczyniają się z pewnością do wzrostu ich popularności, a co za tym idzie przekładają się na ich wyniki ekonomiczne.

Jak powiedział w rozmowie z portale GP24.pl, Rafał Niewiarowski właściciel i kucharz restauracji Dym na Wodzie z Ustki, w jego lokalu „Dania oparte są na lokalnych produktach, na tutejszej gęsinie, kozinie, jagnięcinie, kaczce czy rybach. Poza tym dania podawane są na talerzach wykonanych ze słupskiej ceramikarni, co podkreśla ich wyjątkowość. Staram się, aby moja kuchnia cały czas była kreatywna. Cały czas wymyślam nowe potrawy.

Z kolei manager restauracji Atmosphere ze Słupska, Łukasz Bronisz, powiedział: „W zeszłym roku otrzymaliśmy jeden widelec i to już był dla nas duży sukces, bowiem w takich konkursach wygrywają głównie restauracje warszawskie. Słupszczanie preferują kuchnię tradycyjną, chociaż pojawiają się goście, którzy doceniają nasze eksperymenty. Większość jednak przyzwyczaja się do smaków i nie chce próbować nowych.


Źródło: GP24.pl



www.hotelinfo24.pl