Znamy zwycięzców III edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów

2014-11-27, 16:10:33

21 listopada 2014 r. w Haston City Hotel we Wrocławiu, zrzeszonym w grupie Polish Prestige Hotels & Resorts, odbyła się III edycja Kulinarnego Rajdu Mistrzów – ogólnopolskiego konkursu kulinarnego. Stolica Dolnego Śląska po raz kolejny gościła u siebie najlepszych kucharzy z całej Polski. Patronat honorowy nad tym wydarzeniem sprawował Pan Rafał Dutkiewicz, Prezydent Wrocławia.

Konkurs poprzedziły kwalifikacje, na podstawie których wyłoniono 12 drużyn, które wzięły udział w zmaganiach konkursowych. Do konkursu zakwalifikowały się następujące drużyny: Food Art Gallery (Wrocław), Cinema Cafe & Restaurant „Pod Papugami” (Wrocław), Folwark Solińscy (Wysoka), Hotel Pałac Kotulińskich (Czechowice-Dziedzice), Restauracja Hotel Wodnik (Wrocław), Elbest Hotel (Krynica-Zdrój), Terminal Hotel (Wrocław), Restauracja Enjoy (Poznań), Restauracja Sielawa (Mikołajki), Hotel Zdrojowy „Pro Vita” (Kołobrzeg), Restauracja Tawerna Kapitańska (Ścinawa Polska), Restauracja Bernard (Wrocław).

Organizatorem wydarzenia był wrocławski Haston City Hotel wraz z Komisją Gastronomiczną Polish Prestige Hotels & Resorts, przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni. ##

Przebieg zmagań konkursowych obserwowało Jury Konkursu, w skład którego weszli: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Tomasz Jakubiak, Paweł Mieszała oraz juror prowadzący – Karol Okrasa.

Tematami przewodnimi tegorocznej edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów były: konkurencja sprawnościowa (sznurowanie kurczaka do pieczenia, luzowanie szynki wieprzowej z kością i podział na trzy frykanda) oraz konkurencja techniczna (przekąska ciepła – ser koryciński – smak naturalny, pasternak, pomarańcza; danie główne – dowolny element wieprzowiny z kością, cydr, orzechy laskowe).
Każda z drużyn biorących udział w konkursie musiała ponadto w daniu głównym użyć ziemniaków firmy McCain – „Pommes Parisiennes” lub „Potato Slices”.

Zwycięzcą konkursu została drużyna reprezentująca Folwark Solińscy, która uzyskała łącznie 427 punktów.

Szczegółowe wyniki III edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów wraz z punktacją:
1. Folwark Solińscy (427)
2. Restauracja Enjoy (414)
3. Restauracja Bernard (411)
4. Hotel Zdrojowy „Pro Vita” (394)
5. Elbest Hotel (373)
6. Cinema Cafe & Restaurant „Pod Papugami” (369)
7. Food Art Gallery (362)
8. Terminal Hotel (354)
9. Restauracja Sielawa (331)
10. Restauracja Hotel Wodnik (329)
11. Hotel Pałac Kotulińskich (279)
12. Restauracja Tawerna Kapitańska (218).


Polish Prestige Hotels & Resorts to fundacja, zrzeszająca kilkadziesiąt hoteli i obiektów hotelowych z całej Polski. Przynależność do grupy PPH&R to gwarancja wysokiego standardu, bogactwa wyposażenia, wyjątkowej atmosfery oraz najwyższej jakości świadczonych usług. Wyjątkowa dbałość o każdego gościa wyrażona jest w credo Fundacji: "Przyjedziesz... polubisz... powrócisz...".


Źródło: Feniks Media.pl – 26.11.2014



www.hotelinfo24.pl