Pierwsza edycja przewodnika kulinarnego Gault & Millau w Polsce

2014-12-03, 16:13:11

Premiera polskiego wydania Gault & Millau odbyła się 30 listopada 2014 roku w Warszawie. Gault & Millau to jeden z najbardziej prestiżowych i wpływowych na świecie przewodników kulinarnych. W przewodniku opublikowano listę wyróżnionych restauracji, jak i szefów kuchni, którym punkty przyznawali anonimowi inspektorzy odwiedzający wytypowane lokale – relacjonuje portal Onet.pl

W pierwszej polskiej edycji przewodnika znalazło się 246 restauracji, 93 hotele, 40 sklepów i 80 produktów. W przewodniku uwzględniono tylko te restauracje, które uzyskały minimum 10 punktów na 20 możliwych. Punkty przeliczane są następnie na tzw. czapki kucharskie wg proporcji:

11-12 punktów - 1 czapka
13-14 punktów - 2 czapki
15-16 punktów - 3 czapki
17-18 punktów - 4 czapki
19-20 punktów - 5 czapek. ##

Polska jest dziesiątym krajem na świecie, w którym wydawany jest przewodnik. Do tej pory ocenę restauracji przeprowadzano w takich krajach, jak m.in.: Francja, Niemcy, Austria, Szwajcaria, Holandia, Węgry, czy Australia.

Laureatami pięciu kategorii, w których dokonywana była ocena, zostali:

•    Szef Roku 2015 – Wojciech Modest Amaro, Atelier Amaro, Warszawa
•    Szef Jutra 2015 – Andrea Camastra, Restauracja Senses, Warszawa
•    Młody Talent 2015 – Witek Iwański, Restauracja Aruana, Serock
•    Kobieta Szef 2015 – Agata Wojda, Restauracja Opasły Tom, Warszawa
•   Kuchni Tradycyjnej 2015 - Bartosz Budnik, Restauracja Romantyczna, Wzgórza Dylewskie


Źródło: Onet.pl – 01.12.2014



www.hotelinfo24.pl