Czernina z kluskami z hotelu Gromada w Toruniu najlepszą potrawą 2014 roku

2014-12-07, 13:25:22

W organizowanym przez Urząd Marszałkowski konkursie na najlepsze kujawsko-pomorskie produkty spożywcze w 2014 r., w kategorii potraw zwyciężyła czernina z kluskami przygotowywana w Zajeździe Staropolskim hotelu Gromada w Toruniu – relacjonuje portal Gazeta.pl

Tegoroczna edycja konkursu przyniosła nagrody w dwóch kategoriach: najlepszych potraw podawanych w restauracjach i w kategorii zakładów przetwórczych.

Pierwsze miejsce w kategorii potraw zdobyła wspomniana już czernina z Zajazdu Staropolskiego, a pozostałe miejsca przypadły:
-  przysmakom z gęsiny z Fortu IV w Twierdzy Toruń,
- swojskiemu chlebowi ze smalcem i ogórkami z radziejowskiego ZS Mechanicznych ##

Nagrody w kategorii zakładów przetwórczych powędrowały natomiast do:
- bydgoskiego Drobexu za pieczoną szynkę,
- firmy Henkell & Co.Vinpol - za starotoruńską wódkę pigwowo-korzenną,
- inowrocławskiego zakładu Inpol Gronikowscy za krówkę kujawską

Jedną z nagród jest możliwość zaprezentowania zwycięskich potraw na przyszłorocznych targach Grüne Woche w Berlinie.


Źródło: Gazeta.pl – 28.11.2014



www.hotelinfo24.pl