Szef Kuchni Hotelu Zamek Ryn na Festiwalu Białej Trufli we Włoszech

2014-12-17, 16:09:10

Ireneusz Koniuszek, szef kuchni Restauracji Refektarz w Hotelu Zamek Ryn****, zrzeszonego w Grupie Polish Prestige Hotels & Resorts, reprezentował nasz kraj w trakcie VI edycji Festiwalu Białej Trufli z Gubbio, który odbył się w dniach 20–21 listopada br. we Włoszech.

Rokrocznie pod koniec listopada miasto Gubbio we Włoszech przeżywa swoje święto. Odbywa się tam wówczas Festiwal Białej Trufli z Gubbio – niezwykle cennego, pochodzącego z lasów umbryjskich, tamtejszego produktu regionalnego. Przy okazji tego Festiwalu odbywa się tam także Konkurs Kulinarny „Biała Trufla z Gubbio”, w czasie którego kilku znakomitych kucharzy staje ze sobą w szranki, przygotowując dania z wykorzystaniem białej trufli. Tradycją konkursu jest to, iż oprócz kucharzy włoskich, w zmaganiach bierze także udział jeden kucharz z zagranicy. W tym roku kucharzem tym był Ireneusz Koniuszek, szef kuchni Restauracji Refektarz w Hotelu Zamek Ryn****. ##

Podczas konkursu polski kucharz zaprezentował następujące menu:
•    na przystawkę delikatne przegrzebki na selerowym musie,
•    na pierwsze danie słodkawo-ostry krem z dyni,
•    na drugie danie – kaczkę.

Wszystkie dania przygotowane były oczywiście w zgodzie z konkursowym regulaminem i miały aromat białej trufli. Prezentowane anonimowo dania spotkały się z uznaniem konkursowego jury, w skład którego weszli znani włoscy dziennikarze, specjaliści od enogastronomii.

Więcej o udziale szefa kuchni Hotelu Zamek Ryn we włoskim konkursie na stronie: www.zamekryn.pl.

Polish Prestige Hotels & Resorts to fundacja, zrzeszająca kilkadziesiąt hoteli i obiektów hotelowych z całej Polski. Przynależność do grupy PPH&R to gwarancja wysokiego standardu, bogactwa wyposażenia, wyjątkowej atmosfery oraz najwyższej jakości świadczonych usług. Wyjątkowa dbałość o każdego gościa wyrażona jest w credo Fundacji: "Przyjedziesz... polubisz... powrócisz...".


Źródło: Feniks Media.pl – 15.12.2014



www.hotelinfo24.pl