Nowi członkowie Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki mogą się zgłaszać od 12 stycznia

2015-01-12, 17:17:13

Nabór nowych członków do Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki rozpoczął się od wczoraj (12 stycznia 2015). Twórcą szlaku jest stowarzyszenie Pro Carpathia, które zorganizowało go wspólnie z Urzędem Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego oraz Podkarpacką Regionalną Organizacją Turystyczną – czytamy na stronie Gazeta.pl

W chwili obecnej Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki tworzy około 40. certyfikowanych lokali gastronomicznych z województwa podkarpackiego specjalizujących się w kuchni regionalnej, etnicznej, dworskiej, myśliwskiej i miejskiej. Swoją ofertę kulinarną prezentują punkty gastronomiczne, restauracje w pensjonatach i hotelach oraz gospodarstwa agroturystyczne

Nowością ogłoszonego naboru będzie to, że poza restauracjami i karczmami, certyfikat będą mogły otrzymać również cukiernie, lodziarnie, a także winnice. ##

Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki uhonorowany został w 2014 roku tytułem Najlepszego Produktu Turystycznego Podkarpacia.

Przynależność do szlaku wiąże się jednak ze spełnieniem określonych wymogów. - Np. każdy lokal będzie musiał mieć w swojej karcie specjalną wkładkę z opisem lokalnej tradycji kulinarnej oraz serwowanymi tam daniami regionalnymi. My oczywiście możemy pomóc przy jej tworzeniu. Ponadto zdecydowaliśmy, że co dwa lata wszystkie lokale na szlaku będą poddawane ponownej certyfikacji. Chodzi o to, żeby zmobilizować właścicieli i szefów kuchni do tego, by dbali o jakość i ciągle się rozwijali. Chętnych nam nie brakuje, już zgłosiło się ponad 10 restauracji. Chcielibyśmy także zaprosić do szlaku cukiernie, lodziarnie i winnice, które także w swojej ofercie mają elementy regionalne - powiedział Krzysztof Zieliński ze stowarzyszenia Pro Carpathia.

W marcu i kwietniu planowana jest kampania promocyjna szlaku. W trakcie kampanii pojawić się ma nowy przewodnik i mapa, a touroperatorzy będą mogli odwiedzić obiekty biorące udział w tym przedsięwzięciu. Przewidywany jest także udział w krajowych i międzynarodowych targach turystycznych, a restauratorzy ze szlaku będą mieli okazję zaprezentowania swoich obiektów w profesjonalnych sesjach fotograficznych.


Źródło: Gazeta.pl – 11.01.2015



www.hotelinfo24.pl