Gastronomiczne trendy prognozowane przez szefów kuchni sieci Four Seasons

2015-02-01, 11:03:49

Four Seasons Hotels and Resorts opublikował gastronomiczne prognozy na 2015 rok. Skompilowane z wielu doświadczeń szefów kuchni w hotelach Four Seasons, najnowsze trendy odnoszą się do wielu obszarów działalności gastronomicznej, w tym zrównoważonego rozwoju, niekonwencjonalnych mięs i ziaren zbóż bogatych w błonnik.

Going green – trend proekologiczny. Szefowie kuchni w Four Seasons przewidują wzrost popularności świeżych warzyw, pochodzących z lokalnych upraw. Według szefa kuchni Aarona Brooksa z Edge Steak and Bar w Four Seasons Hotel Miami, popularność zdrowej żywności systematycznie przybiera na sile.

"Przez jakiś czas, modne było obżarstwo, ale później ludzie zaczęli sobie zdawać sprawę z tego, że nie jest ono korzystne dla talii”, mówi Aaron Brooks. Chociaż Brooks prowadzi klasyczny lokal serwujący steki, to twierdzi, że podawana do nich Edge Green Salad z rukolą, ogórkiem, szparagami i awokado stała się jedną z najczęściej zamawianych pozycji w menu. ##

Zdrowe ziarna. Popularne wśród konsumentów nadal pozostają węglowodany, ale zmiana oczyszczonych węglowodanów na ziarna zbóż bogatych w błonnik, o wysokiej zawartości protein, jest coraz częściej obserwowana. Opcja ta obejmuje między innymi: komosę ryżową, naleśniki z mąki zbożowej i chlebki typu pita.

"Coraz większa liczba klientów poszukiwać będzie zdrowych opcji pozbawionych białek zwierzęcych," mówi szef kuchni Maurizio Ferrarese z Quattro Restaurant w Four Seasons Hotel Houston. "Zjawisko to wzmocni i tak już popularne ruchy wegańskie i wegetariańskie. Ziarna, zwłaszcza te bogate w błonnik, będą wielkim hitem w tym roku."

Sharing is caring - Dzielenie się czymś, oznacza troskę o kogoś. Klienci zamawiają  kilka dań na restauracyjny stolik i dzielą się nimi z innymi.

"W dzisiejszych czasach ludzie pragną się dzielić czymś z innymi, a duże grupy zawsze chcą spróbować więcej niż jednej rzeczy," mówi szef kuchni Fabrizio Schenardi z Four Seasons Resort Orlando w Walt Disney Resort. W jego restauracji Capa, dania takie, jak bravas patatas (białe ziemniaki smażone w oleju podawane z sosem pomidorowym) i krokiety oznaczone są w menu określeniem "para picar" czyli produktem przeznaczonym do dzielenia się.

Oprócz steków z polędwicy. Kucharze będą nadal eksperymentować z niekonwencjonalnymi elementami mięsnymi. W Bourbon Steak w Four Seasons Hotel, Washington, DC, alternatywne źródła białka, występujące w mięsie króliczym, kozim czy baranim, stają się podstawą restauracyjnego menu.


Źródło: Four Seasons Hotels & Resorts



www.hotelinfo24.pl