Uroczyste otwarcie Festiwalu Chlebów Świata

2015-03-12, 16:47:40

Zapraszamy na uroczyste otwarcie II edycji Festiwalu Chlebów Świata z udziałem Wicepremiera Janusza Piechocińskiego, które będzie miało miejsce w dniu 13 marca o godzinie 14,15 w gmachu Zespołu Szkół im. Wł. Grabskiego przy ul. Ratuszowej 13, w Warszawie (dojazd z Placu Bankowego: tramwajami 18, 20, 23, 26; autobusami 160, 190, 226,460,512,527,718,738).

Festiwal Chlebów Świata odbędzie się w dniach 13- 15 marca 2015 r. Godziny otwarcia: piątek, 13 marca: 10.00 do 18.00. W tym dniu szczególnie zapraszamy szkoły oraz dziennikarzy.
Dla dzieci i młodzieży przygotowaliśmy  prelekcje / pokazy związane z piekarnictwem.
            sobota,    14 marca: 10.00 do 18.00
            niedziela, 15 marca: 10.00 do 16.00.

Rezerwacje prosimy przesyłać drogą elektroniczną e-mail: biura@festiwale.co.
Informacja telefoniczna:    tel. 22 297 57 80 lub 22 29 76 626

Nowością  Festiwalu Chlebów Świata są Laboratoria Piekarnicze, które będą realizowane w  salach lekcyjnych. Odwiedzając te "laboratoria piekarnicze" można będzie poznać historię starodawnych mąk, sposób przygotowania pieczywa przez Rzymian i Palestyńczyków, piekarzy z Armenii, Chin, Libanu, Indonezji, Syrii  i inne atrakcje.

Nie zabraknie też wypieku starodawnego razowego pieczywa z Piekarni Domowej oraz ekspertów z Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu a także Muzeum Piekarnictwa Mariana Pozorka.

W salach lekcyjnych zamienionych na Laboratoria Piekarnicze, będzie można poznać sposoby przygotowania: lawasz, pity, rogali świętomarcińskich z Poznania, bio pieczywa,  ziaren i starodawnych mąk, chlebów z Armenii,  Australii i Oceanii, Chin, Bułgarii, Francji, Indonezji, Palestyny, Serbii, Włoch i innych stron świata.

Jarmark Chlebów Świata
Produkty Jarmarku Chlebów Świata i dodatków: chleb litewski, sękacz, cebularz, pieczywa bezglutenowe, chleb życia, chleb bez mąki, mrowisko,  ciasta, sery krowie, kozie, owcze, sery dojrzewające, miody, pierzga, pyłek kwiatowy, przyprawy, zioła, bakalie, ekologiczne wędliny, powidła z buraków cukrowych z Mazowsza.

Zapraszamy!


Źródło: Polskie Media.org – 11.03.2015



www.hotelinfo24.pl