Uczniowie z Bytomia wicemistrzami w grillowaniu

2007-10-12, 16:35:22

Rafał Frączek i Łukasz Bytom – uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Bytomia zostali wicemistrzami w polsko-czeskiej wojnie na grilla.

W konkursie zorganizowanym w Rybniku udział wzięły najlepsze szkoły gastronomiczne z południa Polski i Czech. Pierwsze i trzecie miejsce na podium zajęli Czesi. - Rywalizacja była ostra. Czesi, którzy zostali mistrzami, byli od nas lepsi o zaledwie pół punktu - opowiadają uczniowie.

Do konkursu przygotowywali się tygodniami. Na danie główne zaserwowali "szablę zbójnicką" z trzema rodzajami mięsa i awokado.

Jednak najwięcej czasu zajęło im udoskonalanie smaku i wyglądu sosu do deseru z ananasa. - Wymyśliliśmy go sami. Maliny wymieszaliśmy z limonką, chili i jedną z najostrzejszych papryk o nazwie piri-piri. Połączenie okazało się doskonałe. Mimo że sos jest ostry, maliny są wyczuwalne - mówi Frączek.

Wychowawczyni uczniów i mentor kulinarny Iwona Bąbel kazała im pracować nad recepturą przez kilka tygodni.

Obydwaj wierzą, że nagroda jest początkiem ich zawodowej kariery. Mają nadzieję, że otworzy im drzwi znaczących restauracji i hoteli.

Źródło: Dziennik Zachodni – 6.10.2007 r.



www.hotelinfo24.pl