Historyczne hotele Europy: Das Lamm Heidelberg, Niemcy

2015-04-23, 06:40:14

Lamm, cieszący się spokojną, ale centralną lokalizacją w Handschuhsheim, najpiękniejszej części Heidelbergu, spogląda wstecz na swoją historię trwającą od ponad 354 lat. Ten zabytkowy czterogwiazdkowy hotel gwarantuje łatwy dostęp do Starego Miasta i okolic miejscowego Uniwersytetu.

Historia hotelu rozpoczęła się w roku 1660, kiedy Johan Georg Mutschler zbudował to, co jest dziś najstarszą częścią nieruchomości i gdzie prowadził karczmę, znaną jako "Weinzapfel am ausgestreckte Strauss". W 1737 roku właściciel lokalu Joist Heinrich Mutschler wystąpił o pozwolenie na prowadzenie zajazdu, która to licencja została mu przyznana przez Elektorat Palatynatu po uiszczeniu opłaty w wysokości 30 guldenów. W roku 1879, Johannes Mutschler, właściciel ówczesnego Lammwirt, poślubił Annę Katharinę Schmitt, ustanawiając tym samym związek z dzisiejszymi właścicielami nieruchomości.

W 1981 roku, ostatni członek rodziny założycielskiej noszący ich oryginalne nazwisko, sprzedał Lamm i wyemigrował do Kanady. W 2004 roku budynek został zakupiony przez krewnych rodziny założycielskiej i starannie odrestaurowany. Zrujnowane fragmenty budowli, w tym wschodnia strona muru pruskiego, zostały odnowione i obecnie prezentują oryginalną strukturę budynku. Beczkowo-łukowe sklepienie sufitu pochodzące z roku 1660 zostało odrestaurowane i jest dziś jedynym w swoim rodzaju w najbliższej okolicy. ##

Nawet na początku swojej historii Das Lamm uważany był za jeden z najlepiej wyposażonych zajazdów w Handschuhsheim i miał zaszczyt gościć w swoich progach wybitne osobistości, w tym między innymi: tureckiego księcia wraz z jego świtą (1768), następcę tronu Birmy (2006) i prezydenta Niemiec Horsta Köhlera z żoną (2010).

W 2009 roku, niemiecka organizacja hotelarska (DEHOGA) przyznała hotelowi Lamm 4 gwiazdki. Hotel znajduje się w trójce najmniejszych obiektów w Niemczech zaliczonych do tak wysokiej kategorii. Wyróżnienie to jest dowodem uznania dla poświęcenia jego właścicieli w odniesieniu do przeszłości, teraźniejszości i przyszłości hotelu Das Lamm. Obecnie obiektem zajmuje się już kolejna generacja rodziny, która postanowiła pójść w ślady swoich przodków: w jubileuszowym roku 2010, Johannes Fuhs ukończył szkołę gotowania i w 2013 roku został szefem jego kuchni. W ten sposób położył kamień węgielny pod własną karierę zawodową związaną z kontynuowaniem tradycji historycznej działalności hotelu.

Oprócz komfortowo urządzonych pokoi, Lamm Heidelberg oferuje historyczną restaurację, serwującą wyśmienite dania, jak i winiarnię Lämmchen, w której podawane są małe przekąski. W Lammkeller, goście mogą świętować wspaniałe specjalne okazje rodzinne i biznesowe, a Kabinett jest idealnym miejscem do spotkań towarzyskich i seminariów, przeznaczonym dla maksymalnie 30 osób. Dziedziniec i ogródek piwny urządzone w śródziemnomorskiej atmosferze oraz fontanna uzupełniają oryginalny styl tego wyjątkowego obiektu.



www.hotelinfo24.pl