W Poznaniu zainaugurowano tegoroczny sezon szparagowy

2015-05-06, 17:11:00

Kolejny sezon szparagowy został uroczyście otwarty w dniu 5 maja 2015 roku w restauracji Hotelu Rzymskiego w Poznaniu, która przygotowała bogate menu w oparciu o to królewskie warzywo. Szparagową Konferencję Prasową w poznańskim hotelu zorganizował natomiast Polski Związek Producentów Szparaga oraz Katedra Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Organizatorzy Konferencji przedstawili między innymi informacje o walorach zdrowotnych szparagów, które zawierają różne witaminy, przede wszystkim z grupy B, witaminy C oraz E, a także inne o działaniu prozdrowotnym.

W Polsce rocznie zbiera się 5 tysięcy ton szparagów, a cieszy fakt, że coraz więcej z nich zostaje w Polsce. Ilościowo jest to jednak niewiele w porównaniu z Chinami, gdzie produkuje się ich rocznie ok. 350 tysięcy ton. To właśnie przedstawiciele chińskiej branży szparagowej byli więc gośćmi poznańskiej inauguracji sezonu szparagowego. ##

Restauracja Hotelu Rzymskiego w Poznaniu przygotowała do degustacji prawdziwe szparagowe rarytasy, wśród których znalazły się między innymi: sakiewki szparagowe z kurkami w śmietanie, szparagi zapiekane w szynce z serem camembert, placki szparagowo-ziemniaczane, indyk nadziewany szparagami, zapiekanki szparagowe z serem gorgonzola na cieście filo, szparagi po polsku z jajkiem, bułką tartą i koperkiem, makaron szparagowy czy szparagi na cieście zapiekane ze smardzami.


Źródło: OgrodInfo.pl; CodziennyPoznan.pl



www.hotelinfo24.pl