Grzegorz Łapanowski zaprezentował polskie menu na Memphis In May Festival

2015-05-12, 16:48:16

Memphis In May to trwający przez cały miesiąc międzynarodowy festiwal kulturalny organizowany w Memphis nad rzeką Missisipi, mieście w środkowej części Stanów Zjednoczonych, w stanie Tennessee. Polską sztukę kulinarną zaprezentował w  pięciogwiazdkowym hotelu The Peabody Memphis, w dniu 9 maja 2015 roku – Grzegorz Łapanowski

Memphis In May Festival składa się z czterech części obejmujących: The Beale Street Music Festival – rozpoczynający imprezę; International Week - grupę imprez poświęconych krajowi, który w danym roku jest sponsorowany (w 2015 roku tym krajem jest Polska); The World Championship Barbecue Cooking Contest – jeden z najbardziej popularnych konkursów barbecue w USA i Sunset Symphony – wieczór poświęcony muzyce klasycznej.

Co roku motywem przewodnim festiwalu jest inny kraj (w bieżącym - Polska). Chociaż International Week jest doświadczeniem edukacyjnym dla całej społeczności, to kompleksowy program edukacyjny przeznaczony jest dla młodzieży w szkołach publicznych i prywatnych w całym hrabstwie Shelby i Memphis. Celem festiwalu jest zapoznanie absolwentów szkoły średniej ze zwyczajami i kulturą różnych krajów z całego świata. ##

Grzegorz Łapanowski - założyciel największego studia kulinarnego w Polsce - Food Lab Studio, przygotował na tzw. Memphis In May Taste of Poland, menu składające się z:

przystawki – tatar z gęsiny z ikrą z pstrąga i pieczywa na zakwasie
pierwszego dania – dojrzewającej gęsiej piersi z rabarbarem
drugiego dania - chłodnika z rakami i przepiórczym jajem
trzeciego dania - boczku jabłkowego z puree selerowym i marynowanymi cebulkami
deseru – „gdańskiego mleka” – mlecznego deseru z wódką żubrówką



www.hotelinfo24.pl