Prezydencki kucharz spotkał się z uczniami „gastronomika” z Opatowa

2015-05-20, 16:35:58

Niebywałą okazję poznania kucharza, który od 2005 roku odpowiada za przygotowywanie potraw dla kolejnych prezydentów RP, mieli uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół Nr 1 w Opatowie – relacjonuje portal Opatow.pl

Spotkanie w dniu 11 maja 2015 roku, z Grzegorzem Rzeszotarskim, „nadwornym” prezydenckim kucharzem, było częścią niecodziennych zajęć w hotelu Via Appia – Janki koło Warszawy. Na spotkaniu z młodzieżą Grzegorz Rzeszotarski opowiedział o swojej pasji do gotowania i karierze zawodowej.

Po maturze i ukończeniu technikum spożywczego, Rzeszotarski został kucharzem w Hotelu Europejski, gdzie zaliczył wszystkie szczeble kariery, od obierania warzyw, po szefa restauracji. W międzyczasie brał udział z powodzeniem w kilku ważnych konkursach gastronomicznych, a kiedy hotel przestał istnieć, zaproponowano mu posadę kucharza prezydenckiego. ##

Oprócz posiłków przygotowywanych codziennie, kucharz prezydencki bierze również udział w układaniu menu na oficjalne bankiety i uroczystości, na których gościli np. Barack Obama, Angela, Merkel, książę Monako i wielu innych.

Grzegorz Rzeszotarski należy do Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Międzynarodowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni - Szefów Państw (Club Des Chefs Des Chefs).


Źródło: Opatow.pl



www.hotelinfo24.pl