Restauracja delight w hotelu andel’s: nowy szef kuchni i menu

2015-05-25, 17:40:00

Czterogwiazdkowy, designerski andel's Hotel Cracow słynie ze świetnej kuchni. Tamtejsza restauracja delight właśnie zmienia się nie do poznania – nowym szefem kuchni został Michał Zgud, który stworzył też zupełnie nowe menu, oparte na lokalnych, często sezonowych produktach.

Nowa karta w restauracji delight zawiera pozycje kuchni międzynarodowej ze szczególnym uwzględnieniem regionalnych produktów, ale podanych w nowoczesnej formie. Do najciekawszych dań z pewnością zaliczyć można pierogi z gęsiną czy polskimi rakami, gazpacho na bazie polskich pomidorów malinowych czy bieszczadzką jagnięcinę z Połoniny, gotowaną metodą sous vide.

- Przygotowywanie mięsa w niskiej temperaturze sprawia, że jest ono delikatne i kruche – opowiada Michał Zgud, świeżo upieczony Chef de cuisine w hotelu andel’s w Krakowie, który nowe menu opracował wraz z sous chefem, Marcinem Sochą. - W mojej kuchni obowiązuje zakaz używania półproduktów. Baza to zawsze sól i pieprz, do tego zioła i naturalne wywary. ##

Sezon na szparagi, truskawki, a może kurki?

Nowością w restauracji delight będą też pozycje specjalne, zmieniające się co kilka tygodni. Po otwarciu menu, gość lokalu na pierwszej stronie znajdzie potrawy dedykowane produktom sezonowym. Obecnie są to szparagi, a wkrótce swoje pięć minut sławy będą miały truskawki i kurki. - Moim celem jest też przywrócenie do życia nieco „zapomnianych” warzyw, takich jak np. pasternak – dodaje Michał Zgud.

Personel hotelu andel’s liczy, że nowa oferta restauracji delight pozytywnie zaskoczy klientów. - Kolejny rok z rzędu znaleźliśmy się w polskiej czołówce rankingu Trip Advisor Traveller’s Choice. Nie spoczywamy jednak na laurach – wciąż podwyższamy standard naszych usług. Ukłonem w stronę naszych gości są także zmiany w naszej restauracji delight. To dla nich zatrudniamy najlepszy personel i wprowadzamy nowe, ciekawe menu - podkreśla Tomasz Piórkowski, General Manager andel's Hotel Cracow.

Międzynarodowe doświadczenie

Michał Zgud to kucharz dobrze znany w Krakowie – kilkanaście miesięcy temu był Szefem Kuchni w restauracji „Papryczki 5”. Jego doświadczenie znacznie wykracza jednak poza granice Polski. Swoją karierę w gastronomii rozpoczynał w restauracjach w Wielkiej Brytanii i Francji. – Największymi mentorami od zawsze byli dla mnie bracia Roux, pierwsi zdobywcy 3 gwiazdek Michelin na świecie. Ich restauracja La Gavroche to źródło nieograniczonej inspiracji.

Później przyszła pora na kuchnię w pięciogwiazdkowym statku pasażerskim, ale najcenniejszą naukę nowy szef kuchni restauracji delight pobrał w niezwykle prestiżowym, prywatnym klubie golfowym Wentworth Golf Club w Virginia Water. - Pracowałem pod okiem chefa Leigha Diggins’a, zdobywcy dwóch gwiazdek Michelin. To on nauczył mnie najlepszych w Europie standardów, zasad panujących w kuchni. W hotelu andel’s w Krakowie staram się też odwzorować kulturę pracy Trevora Bainesa i Stevena Pollarda – mistrzów, z którymi pracowałem na Wyspach Normandzkich.

Coś więcej, niż praca

Kucharz pracuje w trudnych warunkach kuchennych, gdzie panuje wysoka temperatura. Zadowolenie klientów jest dla niego najlepszym wynagrodzeniem. – „Dziękuję, smakowało mi” to niby proste słowa, dla których człowiek ciężko pracuje, często nawet po 12 godzin dziennie – zdradza nowy szef kuchni restauracji delight. I dodaje, że sporym wyzwaniem było dla niego obsługiwanie celebrytów, takich jak Elton John, David Beckham, piłkarze Arsenalu i Chelsea, wśród których szczególnym smakoszem był Andrij Szewczenko.

By przekonać się o tym, jak smakuje nowe menu restauracji delight, wystarczy wybrać się do hotelu andel’s w Krakowie. Restauracja jest otwarta nie tylko dla gości hotelowych, ale dla wszystkich chętnych skosztowania przysmaków kuchni dowodzonej przez Michała Zguda.

andel’s Hotel Cracow to pierwszy hotel marki andel’s w Polsce, której znakiem rozpoznawczym jest nowoczesna architektura oraz oryginalny wystrój wnętrz. Hotel zdobył szereg nagród, m.in. 1 miejsce w rankingu TOP hoteli w Polsce (Zoover Awards 2012) oraz nagrodę „Najmodniejszy Hotel w Polsce” (Traveller’s Choice 2012-2013).

Vienna International Hotelmanagement AG

Założona w 1989 roku grupa hotelowa Vienna International Hotelmanagement AG prowadzi i rozwija na podstawie umów o zarządzanie łącznie 38 hoteli i kurortów pierwszej klasy. Portfolio składa się z hoteli miejskich, kurortów, hoteli uzdrowiskowych i konferencyjnych. Obiekty znajdują się w Austrii, Czechach, Polsce, Chorwacji, Francji, Niemczech, Rumunii, Słowacji i Rosji. Oprócz międzynarodowych hoteli wypoczynkowych w takich miejscowościach, jak np. Disneyland® Paris, Salzburg, Karlowe Wary, Opatija i Loipersdorf, grupa skupia się także na centrach biznesowych, takich jak Salzburg, Monachium, Berlin, Paryż, Praga, Kraków, Łódź, Bukareszt i Jekaterynburg. Obecnie grupa zatrudnia w sumie około 2,500 pracowników.


Źródło: VI-Hotels.pl – 21.05.2015



www.hotelinfo24.pl