Festiwal „Dziedzictwo Kulinarne Warmii Mazur i Powiśla” w Olsztynie

2015-05-28, 16:46:43

Już w sobotę 30 maja odbędzie się na przedzamczu w Olsztynie, festiwal „Dziedzictwo Kulinarne Warmii Mazur i Powiśla”, promujący żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną – zawiadamia portal Warmia.Mazury.pl

Zadaniem festiwalu jest upowszechnianie wśród mieszkańców regionu oraz turystów idei powiązań pomiędzy producentami surowców, a lokalną gastronomią. Efektem takiej współpracy jest wysoka jakość produktu, jego atrakcyjny smak, zapach i wygląd, które poszukiwane są przez wymagających klientów.

Prezentacja produktów żywnościowych połączona zostanie z pokazami kulinarnymi. Amatorzy regionalnych potraw będą ich mogli posmakować właśnie w sobotę 30 maja. Producenci wyrobów zaprezentują je na stoiskach zapełnionych tradycyjnymi wędlinami, serami z mleka koziego i krowiego, pieczywem, rybami wędzonymi, ciastem, lodami, olejami tłoczonymi na zimno oraz regionalnym piwem. ##

Z kolei w niedzielę 31 maja w godzinach od 10 do 14 odbędzie się pokaz kulinarny i degustacja potraw z dziczyzny charakterystycznych dla kuchni kresowej. Organizatorem tego wydarzenia jest Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Olsztynie.


Źródło: Warmia.Mazury.pl – 27.05.2015



www.hotelinfo24.pl