Finał konkursu „Smaki Regionów” w najbliższą niedzielę w Kielcach

2015-06-08, 17:00:02

Pięćdziesiąt cztery produkty kulinarne z regionu województwa świętokrzyskiego rywalizować będą o plamę pierwszeństwa w niedzielę 14 czerwca 2015 roku w Kielcach w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Smaki Regionów" – informuje portal Wrota-Swietokrzyskie.pl

Jak powiedział Piotr Żołądek, członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego, konkurs znakomicie wpisuje się w europejski trend kształtowania się szerokiej grupy świadomych konsumentów, którzy wybierają tradycyjne, naturalne produkty. Oferta zaś takich produktów znacznie się rozszerzyła dzięki wszystkim edycjom konkursu promującym zdrowe, doskonałej jakości i przygotowywane według tradycyjnych receptur, produkty.

Wśród produktów, które będą prezentowane w finale konkursu znajdą się między innymi: salceson z Sędziszowa, lody truskawkowo-śmietankowe z Nowej Słupi, miody, konfitura z wiśni „Nadwiślanki", marmolada z pigwy, dynia w zalewie, produkty piekarnicze z piekarni z: Wąchocka, Bodzentyna, Piekoszowa. ##

Zwycięzca świętokrzyskiego finału będzie się ubiegał o ogólnopolski tytuł „Perła 2015”. Organizatorzy konkursu, wśród których znajdują się: Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach przy współpracy Wojewódzkiego Domu Kultury im. J. Piłsudskiego w Kielcach, zapraszają również na odbywający się równolegle z konkursem, kiermasz produktów regionalnych.


Źródło: Wrota-Swietokrzyskie.pl – 08.06.2015



www.hotelinfo24.pl