Najlepsze produkty regionu krakowskiego wybierane były w niedzielę 7 czerwca 2015 roku podczas 11 półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbył się w Wieliczce. Wyróżnionym uczestnikom imprezy nagrody wręczył wicemarszałek Województwa Małopolskiego – donosi portal Małopolska.pl
Laureatami festiwalu zostali:
Grand Prix Festiwalu - Mateusz Morawski, za małopolski miód spadziowy. II miejsce - Zakład Masarski Mądry z Nowej Wsi Szlacheckiej, za kiełbasę krakowską suchą III miejsce - Magdalena Węgiel z Przybysławic, za pstrąga ojcowskiego ##
Wyróżnienie specjalne przyznano firmie Melba z Krzeszowic za lody z mleka od krów rasy polskiej czerwonej i z mleka owczego.
W czasie Festiwalu swoje produkty prezentowali przedstawiciele powiatów krakowskiego, wielickiego i myślenickiego. Licznie zgromadzonej publiczności najbardziej smakowały: paluszki ziemniaczane z kwaśnym mlekiem Lucyny Gaweł z Woli Batorskiej (kategoria „Ekologiczne przysmaki”), małopolski miód spadziowy Mateusza Morawskiego z Krakowa („Tradycyjne specjały”), naturalna woda mineralna Małopolanka z firmy Thier z Ochojna („Smakołyki z legendą”) i ciasto drożdżowe z jabłkami Koła Gospodyń Wiejskich z Huciska („Jak u mamy”).
Źródło: Małopolska.pl – 08.06.2015
|