Jakie menu przygotować na imprezę, gdy goście nie jedzą glutenu?

2019-05-31, 10:23:08

W polskiej tradycji przyjął się zwyczaj, wg którego za jadłospis i dopasowanie go do wysublimowanych gustów gości, odpowiada Gospodarz. Mimo tego, że w obecnych czasach wielu z nas nie toleruje glutenu, laktozy, a wśród swoich znajomych każdy znajdzie także wielu wegetarian, wegan, karmiące matki czy po prostu wybredne kuzynki nieznoszące zieleniny ;) to wciąż wymagamy, aby Organizator imprezy najlepiej znał nasze gusta. Im lepsze dopasowanie potraw do gustów naszych gości, tym lepiej przyjęcie zostanie zapamiętane, a także bardziej wychwalone. Świadczy to także o naszej zażyłości i dobrym kontakcie z osobami, które zaprosiliśmy na przyjęcie.

 

No dobrze, ale jak się przygotować na imprezę, na której będą goście na różnych dietach?

 

Przed decyzją o menu lub wykonaniu zakupów dobrze zrobić listę zaproszonych osób. Przy okazji rozdawania zaproszeń lub rozmowy przez telefon, warto zapytać znajomych, czy preferują specjalne dania. Wtedy nie każemy gościom domyślać się czy będą mieli co zjeść na imprezie, zabierać ze sobą swojego jedzenia, albo wykluczymy szansę na to, że koleżanka na diecie nie przyjdzie, bojąc się o to, że nie dotrzyma swojego noworocznego postanowienia.

 

Co zrobić z listą gości i ich preferencji?

 

Należy znaleźć najwięcej punktów stycznych. Jeśli 3 osoby nie tolerują laktozy, 2 glutenu, a jedna jest wegetarianinem, to można pomyśleć o przygotowaniu przystawek, zupy, drugiego dania, deseru i drinków lub napojów dla nich wszystkich razem. Często diety fit są bowiem jednocześnie tymi, które wykluczają gluten. Istnieje także duże prawdopodobieństwo, że ktoś z naszych znajomych – wegetarian, nie je także jajek i nie pije mleka, a toleruje jedynie ryby. Żeby zaspokoić gusta wszystkich tych osób, można wybrać dla nich takie dania, które jednocześnie będą odpowiadały wszystkim – na przykład mięso zastąpić ciecierzycą, zwykły makaron, makaronem kukurydzianym, a śmietanę czy zwykłe mleko, mlekiem kokosowym czy migdałowym.

 

Menu dla bezglutenowców

 

Jeśli część gości będzie na diecie fit, część nie toleruje glutenu, a wśród znajomych znajdzie się też wegetarianin, przygotowując menu, staniesz przed nie lada wyzwaniem. Ale bez nerwów, na pewno uda ci się mu sprostać! Poza standardowym menu, przygotuj dodatkowe dania, które zaspokoją gusta pozostałych gości. Wszyscy będą zachwyceni, a dania dietetyczne będą cieszyły się dużym zainteresowaniem, także pośród osób, które nie będą na diecie. Z podwójnym menu będzie oczywiście więcej roboty, ale zobaczysz, że warto!

 

Przykładowe menu:

 

1. Zupa - Krem z pieczonych buraków

 

Składniki:

  • Buraki
  • Ulubione przyprawy (chilli – mała papryczka lub w proszku, imbir – może być świeży, sól, pieprz, zioła prowansalskie)
  • Czosnek
  • Woda
  • Mleko migdałowe lub kokosowe
  • Sok z limonki
  • Natka kolendry lub pietruszki
  • Odrobina oleju kokosowego
  • Łuskany słonecznik

 

Wykonanie:

 

Umyte buraki, nie obrane, zawinięte w folię aluminiową upiec w piekarniku. Jednego buraka zostawić w całości, posłuży do przybrania dania. Czosnek, imbir i chilli podsmażyć przez chwilę na odrobinie oleju kokosowego. Następnie dodać buraki, mleko kokosowe i zmiksować. Jeśli masa będzie gęsta, dodać wody. Gotować przez kilkanaście minut, dodać wszystkie przyprawy i dodatki do smaku. Na koniec wlać do miseczki, przybrać kawałkami buraka i słonecznikiem.

 

2. Drugie danie - Kotleciki z ciecierzycy z warzywami z grilla

 

Składniki:

  • Ciecierzyca
  • Kasza jaglana
  • Sok z cytryny
  • Marchewka
  • Mąka kukurydziana
  • Cebula i czosnek
  • Płatki kukurydziane
  • Dowolne przyprawy (zmielony kminek, gałka muszkatołowa, sól)
  • Odrobina oliwy z oliwek
  • Ulubione warzywa na grilla

 

Wykonanie:

 

Ciecierzycę moczyć z sokiem z cytryny. Ugotować do miękkości z kminkiem. Zmielić dokładnie wraz z ugotowaną kaszą jaglaną. Cebulę i czosnek podsmażyć, marchewkę zetrzeć na drobno. Wszystkie składniki wymieszać z mąką kukurydzianą i przyprawami. Uformować kotleciki, obtoczyć je dokładnie w płatkach kukurydzianych. Upiec w piekarniku na blasze posmarowanej delikatnie oliwą z oliwek. Podawać z grillowanymi warzywami.

Można dodatkowo do kotlecików zrobić sos szpinakowy:

 

 

Składniki:

  • Szpinak,
  • Ulubione przyprawy (chilli, sól, pieprz, papryka czerwona, sok z cytryny),
  • Cebula i czosnek,
  • Oliwa z oliwek lub olej kokosowy.

 

Wykonanie:

 

Szpinak podsmażyć na oliwie z oliwek lub oleju kokosowym albo podgotować w niedużej ilości wody. Mocno doprawić do smaku, na koniec dodać podsmażony czosnek i cebulę.

3. Deser - Gofry jaglano-kokosowe z masłem orzechowym, owocami i gorzką czekoladą

 

 

Składniki:

  • Mąka kokosowa
  • Mąka jaglana
  • Jajka
  • Erytrol, miód naturalny lub ksylitol
  • Mleko roślinne

 

Wykonanie:

 

Do ubitych na sztywną pianę białek, należy dodać resztę składników i bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Piec kilka minut, aż do zbrązowienia. Gofry do zjedzenia były na zimno, można jednak przygotowywać je na bieżąco. Wszystkie dodatki w postaci masła orzechowego, owoców i gorzkiej czekolady przygotowałam na stole w ozdobnych salaterkach obok gofrów. Dzięki temu każdy wg własnych preferencji dobierał ulubione składniki. :)

 

Autor przepisów
Więcej podobnych przepisów na blogu chiclifestyle.pl/.


www.hotelinfo24.pl