W piątek 3 lipca 2015 roku odbył się 10. finał Akcji Rekomendacji Krakowskich Restauracji, której jednym z partnerów jest Województwo Małopolskie. Wyróżnionym restauratorom nagrody wręczył Jacek Krupa, członek Zarządu Województwa Małopolskiego – donosi portal Malopolskie.pl
Jak powiedział członek Zarządu Województwa Małopolskiego Jacek Krupa, władze regionu przykładają wielką uwagę do promocji bogactwa smaków i kulturalnego dziedzictwa regionu Małopolski, dlatego też ich szczególnym zainteresowaniem cieszą się wydarzenia, które pozwalają na realizację tego celu.
– Małopolska posiada obecnie aż 11 produktów zarejestrowanych w Unii Europejskiej – na 37 z Polski. Warto przypomnieć, że to właśnie bryndza podhalańska była pierwszym polskim produktem zgłoszonym do Unii – powiedział Jacek Krupa. ##
Laureatami dziesiątej, jubileuszowej Akcji Rekomendacji Krakowskich Restauracji, zostali: Restauracja Amarylis, Restauracja Trzy Rybki i Restauracja Vanilla Sky.
W poszczególnych kategoriach lista wyróżnionych przedstawiała się następująco: - małopolska potrawa regionalna - Restauracja Biała Róża, Restauracja Pod Nosem oraz Restauracja Introligatornia Smaku - lokale dla rodzin z dziećmi - Restauracja Oberża Sąsiadów, Restauracja Focha 42 i Restauracja Spaghetteria - magiczne miejsca - Restauracja The Piano Rouge, Restauracja Farina i Jama Michalika - konkurs „Zawstydź obwarzanka i zagłosuj!”, w kategorii „wyjątkowy produkt kulinarny” wyróżniono Frytki belgijskie z ul. św. Wawrzyńca 14. Natomiast w kategorii „zjawiska, trendy, inicjatywy” zwyciężyły Food Trucki z ul. św. Wawrzyńca.
Z kolei: Restauracja Pod Baranem, Restauracja Corleone, Restauracja Jarema oraz Restauracja Kawaleria, zostały wyróżnione za całokształt prowadzonej działalności i za to,że są związane z Akcją od początku jej istnienia.
Źródło: Małopolskie.pl – 03.07.2015
|