Małopolski Festiwal Smaku zaparkował w Nowym Targu

2015-07-13, 17:35:58

Małopolski Festiwal Smaku, to projekt skupiający działania związane z promocją małopolskich produktów regionalnych i tradycyjnych. Kolejnym półfinałowym etapem Festiwalu był Nowy Targ, gdzie w dniu 12 lipca zorganizowana została impreza, na której można było spróbować wyśmienitych serów, wędlin i tradycyjnych dań – relacjonuje portal Małopolskie.pl

Pierwsza edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku odbyła się w 2005 roku i składała się z dwóch  kiermaszów półfinałowych w Zakopanem i Tarnowie oraz finału krakowskiego. Z biegiem lat przybywało miast, które gościły Festiwal u siebie. Jednym z nich jest właśnie Nowy Targ.

Jury konkursu półfinałowego w Nowym Targu zdecydowało, że nagrodą Grand Prix uhonorowano moskol z masłem czosnkowym Janiny Zborowskiej z Witowa. Drugie miejsce przypadło - bundzowi wędzonemu przygotowanemu przez Janinę i Bolesława Bobaków z Zębu, a trzecie Agnieszce Niezgodzie ze Szczawnicy za jagnięcinę z rożna. ##

Wyróżnienia specjalne otrzymały:
- kapuśnik - potrawa  kuchni spiskiej, przyrządzana z ciasta drożdżowego, kapusty, cebuli i cynamonu - Zbigniewa Kapołki
- kiełbasa z gęsiny - przygotowana przez Macieja Pawlikowskiego z Białego Dunajca,
natomiast nagrodę dziennikarzy otrzymała zupa grzybowa z tartymi kluskami - Zofii Piszczek z Tylmanowej.

W konkursie publiczności wyróżnieniami nagrodzono:
- „Ekologiczne przysmaki" - bundz wędzony Janiny i Bolesława Bobaków,
- "Tradycyjne specjały" - oscypek Jana Wilczka z Leśnicy,
- "Smakołyki z legendą" - pierogi z bryndzą Marii Stopka z Witowa,
- "Jak u mamy" - nektar malinowy Władysława Jarząbka z Bańskiej Wyżnej.


Źródło: Małopolskie.pl – 12.07.2015



www.hotelinfo24.pl