Śniadanie po krakowsku, czyli jak przyciągnąć gości

2007-11-10, 11:11:00

Stowarzyszenie hotelarzy "Gremium" zamierza podbić podniebienia turystów regionalnymi smakołykami. Krakowskie śniadania z białym serem i kiełbasą serwują trzy hotele: Europejski, Demel i Elektor. Pomysł podchwycili już kolejni hotelarze, którzy w najbliższym czasie zamierzają wprowadzić zmiany w swoim menu. Goście są zachwyceni – czytamy w dzienniku Polska.

- Po raz pierwszy czułam się jak w świąteczne dni u mojej babci - cieszy się Ewelina Napolska z Warszawy. - Zwykle hotelowe śniadania są szybkie i byle jakie. Potem na mieście coś się jeszcze dojada. Tymczasem w Europejskim podano nam obfite śniadanie, z pieczonymi mięsami, pasztetami, pysznym chrzanikiem i innymi smakołykami. Od śniadaniowego stołu nie mógł się też oderwać Tadeusz Bąk, przedsiębiorca z Chicago. Do Krakowa przyjechał w interesach.

- To moja pierwsza od 30 lat wizyta w tym mieście - informuje Bąk. - Zamieszkałem w hotelu przy Dworcu Głównym, ale umówiłem się ze znajomymi na kawę w Europejskim. Kiedy zobaczyłem stół śniadaniowy, oszalałem. Były na nim pęta kiełbasy wiejskiej, cała kopa jaj gotowanych, kilka rodzajów pachnącego chleba, miód w wielkim glinianym garnku. Biesiadowaliśmy dwie godziny.

Hotelowe sieci zawojowały świat podobnym standardem, jednakowymi pokojami i śniadaniami kontynentalnymi - kubek kawy, sok, plasterek żółtego sera, pieczywo i ciastko. Menu ulega jednak modyfikacjom. W hotelu angielskim możemy liczyć na jajecznicę na bekonie, kiełbaski i pieczoną fasolę, w Wiedniu dostaniemy kawę, kajzerki i jaja w szklance, a w Paryżu słodkiego croissanta. Krakowscy hotelarze zdecydowali się postawić na dania rodem z małopolskiej wsi. Chcą w ten sposób zaznajomić gości z tradycjami polskiej kuchni. Docelowo krakowskie śniadania mają być serwowane we wszystkich hotelach sieci "Gremium" - jest ich ok. 100 w całej Małopolsce.

Śniadanie krakowskie składa się z pieczywa, mięs pieczonych, pasztetów, swojskich kiełbas i szynek, sera białego czy śmietany. Na koniec goście częstowani są ciastami pieczonymi według oryginalnych receptur przez najlepszych krakowskich cukierników.

Źródło: Polska Gazeta Krakowska – 6.11.2007 r.



www.hotelinfo24.pl