Wrocławski Złoty Pies przygotowuje piwo na wrześniowe otwarcie obiektu

2015-09-07, 16:53:44

Browar restauracyjny Złoty Pies znajdujący się we Wrocławiu przy Rynku, mieści się w kamienicy z XIII w., której w 1740 r. nadano godło Złoty Pies. Kamienica została odtworzona w pierwotnym barokowym stylu w 1994 r., a obecnie będzie miejscem, gdzie będzie się można napić specjalnie warzonych na potrzeby lokalu, piw – relacjonuje portal TuWroclaw.pl

W lokalu Złoty Pies trwają jeszcze ostatnie prace aranżacyjne, a browar rozpoczął już warzenie piwa na wrześniowe otwarcie. Piwo trzeba zacząć warzyć odpowiednio wcześnie, bowiem np. Lager o nazwie Bokser wymaga około sześciotygodniowego dojrzewania.

Przygotowywane są także: piwo marcowe, IPA i piwo pszeniczne. Najkrótszy proces warzenia stosowany jest w przypadku piwa pszenicznego, które trafia do spożycia niemal natychmiast po zakończeniu fermentacji, natomiast proces produkcji piwa marcowego i IPA trwa 2-3 tygodnie. ##

Te cztery gatunki piwa będą tylko zapowiedzią tego, co pojawiać się będzie w trakcie regularnej działalności mini-browaru. Będzie tu można skosztować co najmniej kilku, jak nie kilkunastu nowości.

Oprócz piwa w Złotym Psie serwowane będą również potrawy, których oferta zmieniać się będzie wraz z porami roku, tak by produkty potrzebne do ich przygotowania dostarczane były w stanie świeżym i pochodziły od lokalnych producentów współpracujących z browarem.


Źródło: TuWroclaw.pl – 03.09.2015



www.hotelinfo24.pl