Nowa restauracja na Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”

2015-09-09, 17:12:13

Żur żeniaty, golonka wieprzowa z kapustą duszoną, a na deser - racuszki z zielonych jabłek z sosem waniliowym i jagodami. To regionalne, śląskie dania serwowane w katowickiej restauracji sunlight. Dzięki ich tradycyjnej i jednocześnie oryginalnej recepturze restauracja dołączyła do prestiżowego grona obiektów na Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki“.

Szlak Kulinarny "Śląskie Smaki" to projekt Śląskiej Organizacji Turystycznej, który promuje śląskie poprzez jego różnorodną i wyśmienitą kuchnię. Na szlaku znajdują się tylko te restauracje i lokale gastronomiczne, które serwują tradycyjne dania regionalne, zweryfikowane pod kątem oryginalności przepisów przez kulinarnych ekspertów. W tym gronie nie mogło zabraknąć restauracji sunlight angelo Hotel Katowice. ##

W naszej restauracji serwujemy różnorodne dania – od lekkich potraw śródziemnomorskich po wyraziste orientalne. Jednakże aspekt lokalności jest dla nas bardzo ważny. Przy tworzeniu nowego menu zawsze włączam do niego receptury oraz składniki regionalne. Dołączenie do Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki” było dla nas naturalnym krokiem, szczególnie że angelo Hotel Katowice od początku swojego istnienia angażuje się w promocję regionu.” - podkreśla Rafał Paconia, szef kuchni restauracji sunlight angelo Hotel Katowice.

Racuchy (c) Śląskie Smaki

W restauracji sunlight można spróbować 3 dań, które znalazły się w menu „Śląskie Smaki”” - żur żeniaty, golonka wieprzowa z kapustą duszoną z kminkiem, musztardą i chrzanem oraz racuszki z zielonych jabłek z sosem waniliowym i jagodami. Potrawy te są przygotowane według tradycyjnych receptur, jednocześnie ukazując kulinarny kunszt szefa kuchni. Nadał im niepowtarzalnego charakteru, zachowując to, co w kuchni regionalnej najlepsze.

Podróż Szlakiem Kulinarnym „Śląskie Smaki” to podróż przez smaki kuchni śląskiej, ale też jurajskiej, zagłębiowskiej czy beskidzkiej. Wodzionka, hekele, gałuszki, kućmok czy kurzina. W tych daniach czuć powiew historii – wyraziste są w nich wpływy kuchni czeskiej, austriackiej, niemieckiej czy żydowskiej. Z tego też powodu podróżując Szlakiem Kulinarnym poznajemy jednocześnie historię i zabytki regionu. W 2013 r. „Śląskie Smaki” zostały uznane za Najlepszy Produkt Turystyczny Polski. Aktualnie na szlaku znajduje się 32 restauracji, które oferują blisko 150 potraw regionalnych.

Więcej informacji o Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”: www.slaskiesmaki.pl


Źródło: VI-Hotels.pl – 08.09.2015



www.hotelinfo24.pl