Pola golfowe dzwignią rozwoju branży hotelowej i gastronomicznej

2015-10-13, 18:14:14

Wśród licznych korzyści wynikających dla lokalnych samorządów z tytułu zagospodarowania nieatrakcyjnych terenów na pola golfowe są również te, które mierzone są liczbą turystów korzystających z noclegów i usług miejscowych restauracji – relacjonuje portal TTG.com.pl

Szanse rozwojowe związane z uruchamianiem pól golfowych zaczęło dostrzegać coraz więcej lokalnych samorządów. Oprócz korzystnych walorów związanych z możliwością propagowania aktywności fizycznej, pola golfowe sprzyjają powstawaniu nowych miejsc pracy w ich otoczeniu i wpływają na wysokość cen okolicznych gruntów.

Inwestycje w obiekty golfowe wpływają także na ożywienie turystyki przejawiające się w większej liczbie turystów korzystających z obiektów hotelowych i klientów miejscowych lokali gastronomicznych. ##

W ostatnich latach powstały w Polsce pierwsze inwestycje finansowe przez samorządy, w tym otwarte w 2013 roku, 9 dołkowe pole „Zawarcie” w Gorzowie Wielkopolskim – sfinansowane w całości ze środków publicznych. Co więcej, w niektórych regionach, jak np. w województwie zachodniopomorskim, golf został wpisany w strategię rozwoju turystyki.

Polski Związek Golfa organizuje w tej i innych sprawach debatę, która odbędzie się w dniu 15 października, w Centrum Prasowym PAP (ul. Bracka 6/8).


Źródło: TTG.com.pl – 13.10.2015



www.hotelinfo24.pl