Najmłodsi kucharze i kelnerzy sprawdzą się na konkursie Kuchnia Polska na Mazowszu 2015

2015-10-14, 18:59:26

Najmłodsi adepci w zawodzie kucharza i kelnera będą mogli sprawdzić swoje umiejętności w trakcie VII Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2015".

Organizatorem VII Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2015” jest Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie ul. Komorska 17/23 oraz firma Stalgast Sp. z.o.o. przy wsparciu i pomocy merytorycznej Szefów Kuchni, Mistrzów Kelnerskich i absolwentów szkoły.

Finał konkursu odbędzie się 20 listopada w siedzibie szkoły w Warszawie. ##

Konkurs Gastronomiczny składa się z dwóch konkursów:
•    Konkurs Kulinarny organizowany jest pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni według zasad regulaminowych (WACS) World Association of Chefs Societies.
•    Konkurs Kelnerski organizowany jest pod patronatem Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika

Celami konkursu są:
•    kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej
•    doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych
•    poszerzenie wiedzy z zakresu obsługi konsumenta
•    podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między  szkołami i firmami związanymi z gastronomią
•    doskonalenie zawodowe i organizacyjne nauczycieli przygotowujących uczniów do konkursów

Szczegółowe informacje zawarte są w Regulaminie Konkursu dostępnego na stronie http://www.zssgil.edu.pl/page/article/375.


Źródło: zssgil.edu.pl



www.hotelinfo24.pl