„Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” promują kuchnię regionalną

2015-10-28, 18:42:45

Do 28 października przyjmowane będą zgłoszenia do dziesiątej odsłony konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.

Ideą konkursu jest zgromadzenie unikatowych, regionalnych przepisów kulinarnych i promocja specyficznych produktów żywnościowych, charakterystycznych dla regionu Warmii, Mazur i Powiśla.

W konkursie mogą brać udział zarówno mieszkańcy regionu, jak i podmioty prawne, organizacje i instytucje działające na tym obszarze. Jeden uczestnik może zgłosić do konkursu 1 produkt w każdej z kategorii oraz 1 potrawę. ##

Konkursowe kategorie, to:
- produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego - produkty i przetwory mięsne, produkty i przetwory z ryb, produkty i przetwory mleczarskie, miody,
- produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami - przetwory owocowe i warzywne (w tym grzyby i przetwory z grzybami oraz napoje bezalkoholowe)
- produkty zbożowe i cukiernicze
- regionalne napoje alkoholowe.

Przewiduje się także rywalizację konkursową w części „Potrawy”, która odbędzie się w dwóch podkategoriach:
- przedsiębiorstwa (restauracje, zakłady gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi gościnnych) i szkoły;
- osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne (w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do 5-ciu pokoi gościnnych.

Więcej informacji na stronie internetowej www.produktregionalny.warmia.mazury.pl


Źródło: Warmia.Mazury.pl – 27.10.2015



www.hotelinfo24.pl