„Gęsina na św. Marcina” – ogólnopolska promocja gęsiego mięsa

2015-11-03, 17:41:09

W dniach od 6 listopada do 13 grudnia 2015 roku, 90 najlepszych polskich restauracji, podawać będzie gęsinę w wydaniu autorskim. Akcja popularyzacyjna potraw wykorzystujących gęsie mięso opierać się będzie na współpracy Slow Food Polska z restauratorami – relacjonuje portal PoradnikRestauratora.com.pl

Ponadto w tym roku zaprezentowane zostaną polskie rasy gęsi, których na terenie kraju zarejestrowano 14, a organizatorzy akcji postanowili w tej edycji akcji przybliżyć wyjątkowe wartości kulinarne gęsi biłgorajskiej. ##

Bogaty kalendarz VII edycji akcji „Gęsina na św. Marcina”, obejmuje między innymi:

- 6 listopada – 13 grudnia - serwowanie gęsiny i Wina Świętomarcińskiego w najlepszych polskich restauracjach (ponad 90 restauracji)
- 7 listopada – III Krakowskie Święto Młodego Wina w Starej Zajezdni na Kazimierzu w Krakowie (zorganizowane wespół z Winnicą Srebrna Góra)
- 11 listopada – ogłoszenie wyników konkursu na najlepszy przepis na gęsinę i wybranie spośród Szefów Kuchni „Króla Gęsiny 2015/16” (wręczenie nagrody 13 grudnia podczas Terra Madre Slow Food Festival – na zakończenie akcji „Gęsina na św. Marcina)
- 7-11 listopada - festiwale gęsiny w Legionowie, Szczecinie, w Swałowie pod Słupskiem oraz w Gęśniku na Kaszubach
14 listopada – uroczyste święto połączone z kolacją w Majątku Rutka na Lubelszczyźnie, www.majatekrutka.eu
12 grudnia – prezentacja i konkurs win Świętomarcińskich z Polski, Słowacji, Czech i Węgier – Terra Madre Slow Food Festival www.terramadre.pl
13 grudnia - zakończenie akcji i wręczenie nagród autorom trzech zwycięskich przepisów i ogłoszenie Króla Gęsiny 2015/16 podczas Terra Madre Slow Food Festival.


Źródło: PoradnikRestauratora.com.pl – 03.11.2015



www.hotelinfo24.pl