Kulinarne warsztaty wędliniarskie odbędą się w Żelichowie-Cyganku na Żuławach

2015-11-08, 11:46:32

Amatorzy tradycyjnych, regionalnych wyrobów wędliniarskich będą mogli zapoznać się z procesem produkcji żuławskich wędlin, przeprowadzanym według dawnych przepisów. Warsztaty wędliniarskie odbędą się w domu podcieniowym Mały Holender w Żelichowie-Cyganku w sobotę, 28 listopada 2015 r. – informuje portal Pomorskie.eu

Warsztaty prowadzone przez Artura Wasielewskiego obejmować będą zagadnienia związane ze sprawianiem mięsa, produkcją wyrobów wędliniarskich oraz przyrządzaniem potraw z wieprzowiny. ##

Żuławskie tradycje wędliniarskie obfitują w dania przygotowywane na bazie wieprzowiny. Znajduje się wśród nich słynna kiełbasa menonicka stanowiąca symbol najwyższej jakości oraz znakomite wędzone szynki czy kaszanki.

W programie warsztatów znajdą się między innymi:
- prezentacja rozbioru półtuszy wieprzowej wykonana przez wykwalifikowanego rzeźnika, oraz omówienie zasad dojrzewania i peklowania mięsa,
- wspólne przyrządzenie dania z wieprzowiny,
- wyrób kiełbas według sprawdzonych przepisów,
- wędzenie w beczce i kominie domu – teoria i praktyka.


Źródło: Pomorskie.eu – 06.11.2015



www.hotelinfo24.pl