Finał konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” w Olsztynie

2015-12-07, 17:57:12

36 potraw i 89 produktów zaprezentowano w tegorocznej, X edycji kulinarnego konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”. Finał konkursu odbył się w dniu 5 grudnia 2015 roku, w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie – informuje portal Warmia.Mazury.pl

W szranki finałowego konkursu stanęło 24 produktów i 8 potraw, które zwyciężyły w eliminacjach odbywających się w Elblągu, Szczytnie i Ełku. ##

Laureaci Konkursu:
 
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
- „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego - produkty i przetwory mięsne” - Agroturystyka „Trzy Świerki” Sława Tarasiewicz, Galwiecie k. Gołdapi za „Romincki smalec rydzowy”;
- „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego - produkty i przetwory z ryb” - Danuta Bondarenko z Tolkmicka za „Perłę zalewową - śledzika w zalewie octowej”;
- „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – produkty i przetwory mleczarskie” - Piotr Podgórski z Brzeziny za „Twaróg biały”;
- „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego - miody” - Remigiusz i Jan Pleszkun z Olsztyna za „Miód pszczeli z pasieki wędrownej Remigiusza i Jana Pleszkuna”.

Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego zdobyła Danuta Bondarenko z Tolkmicka za „Perłę zalewową – śledzika w zalewie octowej”.

Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
- „Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami – przetwory owocowe
i warzywne (w tym grzyby i przetwory z grzybami oraz napoje bezalkoholowe)” - Browar Kormoran Sp. z o.o. z Olsztyna za „Podpiwek warmiński”;
- „Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami – produkty zbożowe
i cukiernicze” - Polska Akademia Nauk, Dom Pracy Twórczej w Wierzbie za „Drożdżówkę
z żurawiną”.

Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego w kategorii produkty regionalne pochodzenia roślinnego zdobyła Polska Akademia Nauk, Dom Pracy Twórczej w Wierzbie za „Drożdżówkę z żurawiną”.

Regionalne napoje alkoholowe:
- I miejsce i Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Browar Kormoran Sp. z o.o. z Olsztyna za „Piwo miodne”.

„Potrawy”, podkategoria przedsiębiorstwa i szkoły:
- I miejsce i Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Restauracja „Gościniec Ryński Młyn” z Rynu za „Bliny z maczanką”.

„Potrawy”, podkategoria osoby fizyczne:
- I miejsce i Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Agroturystyka Placówka Agata Rudnicka z Wężówki k. Wydmin za „Kaczkę na kaszy gryczanej z grzybami”.

Organizatorami wydarzenia „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” byli: samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury.


Źródło: Warmia.Mazury.pl – 07.12.2015
 


www.hotelinfo24.pl