Pięciu polskich szefów kuchni z Torunia, Bydgoszczy, Krakowa, Warszawy i Łodzi promowało będzie potrawy z polskich ryb w Rzymie i Watykanie, dzięki środkom z Funduszu Promocji Ryb – relacjonuje portal PoradnikRestauratora.com.pl
Zadaniem polskiej ekipy będzie przygotowywanie kolacji promujących polskie ryby dla prawie 400 gości. Na początek zajmą się kolacją wigilijną dla Ambasady RP w Rzymie i polskiej Polonii, a w następnej kolejności zaprezentują swój kunszt kulinarny w Papieskiej Akademii Dyplomatycznej. ##
Polska ekipa ma nadzieję, że przyrządzone przez kucharzy dania trafią także do Papieża Franciszka, który zostanie ponadto obdarowany kitlem kucharskim z herbem papieskim, oraz napisem Executive Chef Pope Francis, uszytym przez polską szwalnię Kitle.pl.
Ekipa polskich kucharzy składać się będzie z takich znakomitości, jak:
- Tomasz Łagowski – Szef kuchni restauracja Alter Ego Toruń - Rafał Godziemski - Szef kuchni restauracja Memo w Bydgoszczy - Miłosz Kowalski – Szef kuchni Hilton Garden Inn w Krakowie - Kamil Kubiak - Szef kuchni restauracja Motywy w Łodzi - Norbert Sokołowski - Sous-chef restauracja Villa Intrata w Warszawie.
Źródło: PoradnikRestauratora.com.pl – 14.12.2015
|