Różnorodność kulinarna na Wigilii Narodów w Brukseli

2015-12-17, 17:34:58

Kraje członkowskie Unii Europejskiej mające swe stałe przedstawicielstwa w Brukseli zaprezentowały swoje tradycyjne potrawy na Wigilii Narodów, która odbyła się 10 grudnia na Rondzie Schumana w stolicy Belgii – relacjonuje PoradnikRestauratora.com.pl

Polska reprezentowana była przez Tomasza Dudę, szefa kuchni Stałego Przedstawicielstwa Rzeczypospolitej Polskiej w Brukseli i Michała Bałazy, kucharza, doradcę kulinarnego Kompleksu Dąbrówka w Jastrzębiu. ##

Podane w trakcie Wigilii Narodów dania, obejmowały:  pierogi z kapustą i grzybami leśnymi, schab ze śliwką (suską sechlońską) w lekkim sosie mięsnym, bigos gotowany kilkanaście godzin oraz barszcz przygotowany z pieczonych buraków, kwaśnych jabłek i dużej ilości palonych warzyw.

Wśród dań przygotowanych przez inne nacje znalazły się: irlandzkie befsztyki wołowe, włoskie dania świąteczne z pizzą i parmezanem, duńskie sery, dżemy i konfitury z żurawiny oraz najlepsze wina z Austrii, Słowacji i Francji.


Źródło: PoradnikRestauratora.com.pl – 17.12.2015



www.hotelinfo24.pl