Regionalne tradycje lubelskiej kuchni „W krainie lubelskich produktów tradycyjnych"

2015-12-20, 12:00:40

Wszystko co najciekawsze w regionalnej, tradycyjnej kuchni lubelskiej znaleźć można w wydanej niedawno książce – "W krainie lubelskich produktów tradycyjnych". Są tam również przepisy wpisane na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych (LPT) – pisze portal Lubelskie.pl

Tradycje kulinarne regionu lubelskiego wyróżniają się swoją oryginalnością, choćby z tego powodu, że stykają się tu kultury różnych narodów, a nowinki kulinarne trafiały dzięki położeniu na historycznych szlakach handlowych. ##

Oryginalne potrawy, wykorzystujące bardzo często naturalne produkty w postaci grzybów, dziczyzny czy owoców leśnych, czerpały swą inspirację ze smaków kuchni staropolskiej, ruskiej, ukraińskiej, tatarskiej i żydowskiej.

Elektroniczna wersja publikacji (w formacie PDF) znajduje się w zakładce "Rolnictwo i obszary wiejskie" - "Produkty tradycyjne", klikając na na okładkę katalogu w prawym górnym rogu strony.


Źródło: Lubelskie.pl – 16.12.2015



www.hotelinfo24.pl