Klaster Podkarpackie Smaki już trzy lata na rynku

2016-02-15, 17:05:21

21 producentów żywności regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej zarejestrowało w dniu 16 stycznia 2013 roku klaster Podkarpackie Smaki. Obecnie organizacja zrzesza już 45 firm związanych z regionalną żywnością – odnotowuje portal GospodarkaPodkarpacka.pl

Podkarpacki klaster powstał z inicjatywy Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia” i w trakcie zaledwie trzyletniej działalności może się już pochwalić szeregiem akcji związanych z promocją tradycyjnej podkarpackiej żywności, zarówno w kraju, jak i za granicą. ##

Organizacja zajmowała się między innymi: pozyskiwaniem środków zewnętrznych na pomoc dla producentów, działaniami szkoleniowymi, współpracą ze środowiskiem naukowym oraz promocją swoich produktów na terenie województwa podkarpackiego, w kraju i na rynkach zagranicznych.

Na uwagę zasługują działania współfinansowane ze środków  tzw. Funduszu Szwajcarskiego (Swiss Contributions), a także udział w różnego rodzaju targach i wyjazdach szkoleniowych.


Źródło: GospodarkaPodkarpacka.pl – 14.02.2016



www.hotelinfo24.pl