Podkarpackie: Zamek w Dubiecku przyjmie gości Festiwalu Kuchni Dworskiej

2016-03-02, 16:15:52

Fundacja Klubu Szefów Kuchni – Waldemar Hołówka & Janusz Pyra organizuje w dniu 12 marca 2016 drugą odsłonę Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej. Impreza odbędzie się na Zamku w Dubiecku położonym w województwie podkarpackim, w powiecie przemyskim nad rzeką San.

Festiwal ma na celu szeroko pojętą edukację dotyczącą początków kuchni polskiej  wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, pałacach czy w zamkach oraz powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej. ##

W programie imprezy znajdują się:

- „Jarmark Wielkanocny”– stoiska regionalne, wyroby i rękodzieło związane z Wielkanocą, wystawa trofeów myśliwskich, degustacje wyrobów z dziczyzny i nalewek;
- Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej – Live cooking w wykonaniu zawodowych kucharzy, kulinarne fireshow w wykonaniu Mirka Drewniaka, degustacje;
- Kulinarne warsztaty dla dzieci;
- Konkurs Kulinarny dla Szkół Gastronomicznych;
- Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów pn. „Kuchnia dworska z historią w tle „Wielkie łowy” (przekąska i danie główne – gruby zwierz – schab z dzika).

Organizatorami Konkursu Kulinarnego dla Profesjonalistów są:
- Zamek Dubiecko –Michalina & Bogusław Kołcz, i
- Fundacja Klubu Szefów Kuchni – Waldemar Hołówka & Janusz Pyr
Konkurs jest nominowany do półfinału w Kulinarnym Pucharze Polski 2016.


Źródło: Zamek.Dubiecko.com



www.hotelinfo24.pl