Nowe obiekty na Kulinarnym Szlaku „Śląskie Smaki”

2016-03-24, 21:03:44

W skład Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki” wchodzi 28 restauracji i lokali gastronomicznych oferujących tradycyjne dania regionalne przygotowywane według oryginalnych receptur – informuje portal SlaskieSmaki.pl

Do Szlaku przystąpiły ostatnio trzy restauracje: ##

- Restauracja Moodro w Katowicach – gdzie można zjeść między innymi: moodrą zupę z boczkiem i żurawiną oraz tradycyjny galert, a także wątróbkę z królika w sosie śmietanowym z jabłkiem, podaną na placuszkach z kaszy gryczanej

- Kuchnia Otwarta Restauracja Hotelu Best Western Katowice**** - która w menu „Śląskie Smaki” poleca: wątróbkę z królika z sosem jabłkowym i racuchami z kaszy gryczanej niepalonej, żur śląski, ajntopf warzywny z kaczym udkiem, roladę śląską z kluskami i modrą kapustą, pierś z kaczki z konfiturą śliwkową, czerwoną kapustą z bakaliami i ziemniakami z kminkiem.

- Restauracja Szyb Maciej w Zabrzu – kusząca krupniokiem w zestawieniu z konfiturą z czerwonej cebuli, pudrem z boczku i galaretką z musztardy.

Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki” składa się z 28 restauracji z terenu województwa śląskiego. Turyści zwiedzający atrakcje turystyczne regionu i zaglądający do lokali „Śląskich Smaków” mogą skosztować nie tylko potraw kuchni śląskiej, ale również jurajskiej czy beskidzkiej.

Szlak Kulinarny "Śląskie Smaki" otrzymał w 2013 roku Certyfikat Polskiej Organizacji Turystycznej dla Najlepszego Produktu Turystycznego oraz w 2015 roku nagrodę EDEN (European Destination of Excellence) przyznawaną przez Komisję Europejską.


Źródło: SlaskieSmaki.pl – 21.03.2016; Slaskie.pl



www.hotelinfo24.pl